Help me
Marta: Witam, mam do policzenia kilka zadań. Byłabym wdzięczna wszystkim forumowiczom za pomoc.
Zad 1.
Czas obsługi w okienku kasowym w pewnym banku można uznać z zmienną w rozkładzie normalnym.
Na podstawie danych:
Czas obsługi w min. 0−5 5−10 10−15 15−20
Liczba klientów: 2 8 8 2
Obliczyć zmienność czasu obsługi za pomocą parametrów klasycznych oraz medianę z podaniem jej
interpretacji.
Zad 2.
Kwartały I II III IV
Kwartał poprzedni 100% 96 100 105 105
a) Obliczyć dynamikę produkcji w kwartale IV, gdy w kwartale było 150 sztuk
b) Obliczyć tempo i podać interpretację
Zad. 3
Analiza zużycia pewnego surowca w procesie produkcji, oraz wielkośći procukcji w okresie dał
wyniki:
średnie miesięczne zużycie surowca wynosi 800 kg
średnia miesięczna wilkość produkcji wynosi 1400 sztuk
wariancja zużycia surowca wynosi 256
odchylenie standardowe produkcji
kowariancja wynosi 2200
a) wyznaczyć miesięczne zużycie surowca jeśli wielkość produkcji wynosi 1500 sztuk
b) podać interpertację oraz miano parametru "a" w wyznacznoym punkcie a) równaniu regresji.
Zad. 4
Czas wykonywania pewneg o doświadczenia jest N (30 mint i 5 min)
odsetek doświadczeń jest wykonywany w czasie krótszym niż 35 minut.
Jeśli wykonujemy 16 takich doświadczeń, to jakie jest prawdopoobieństwo, że łączny czas
wykonywania tych doświwadczeńjest dłuższy niż 7,5 godzin.
Zad. 5
Analiza spożycia X pewnego artykułu i dochodu Y dla 10 gospodarstw dała wyniki:
średnie psożycie artkułu na 1 osobę wynosi 7 kg
średni miesięczny docód na 1 osobę wynosi 1000 zł
wariancja spożycia 2,25 (kg2)
wariancja dochodu 48400 (zł2)
kowariancja wynosi 300
a) oszacować dochód rodziny dla której spożycie tego artykułu wynosi 6 kg
b) obliczyć i zinterpretować współczynnik zbieżności
Zad. 6
Dane dotyczące czasu obsługi klientów w okienku kasowym A w pewnym banku:
czas obslugi w min.: 2−4 4−6 6−8 8−10
liczba klientów: 5 7 10 4
W okienku B dla 20 klientów obliczono średni czas obsługi klienta 10 min.
odchcylenie standardowe 4 min
Obliczyć średni czas obsługi klientów z obydwu okienek łącznie, oraz ocenić asymetrię czasu
obsługi.
Zad. 7
Dynamika płac nominalknych w pewnym zakładzie:
lata: 2000 2001 2002 2003
rok poprzedni=100% 102 100 105 107
a) obliczyć i zinterpretować średniookresowe tempo zmian w okresie od 2001−2003
b) co sięstało z płacą realną w roku 2003, w porównaniu z 2002r, jeśli inflacja w roku 2003
wyniosła 5,7 %
Zad. 8
Ocenia się, że w pewnym okresie 20% odszkodowań samochodowych jest o wysokośći powyżej 25 tys
zł. Zmienną losową X− jest lczba odszkodowań o takiej wysokośći wśród 4 losowo zgłoszonych
szkód, przy założeniu niezależności wypłacanych odszkodowań.
a) obliczyć prawdopoobieństwo, że dwa odszkodowania będą na taką kwotę, uzasadnić wybór
zastosowanego rozkładu.
b) jaki będzie empiryczny zakres zmienności tej zmiennej losowej, jeśli będzie 200 zgłoszonych
szkód.
13 wrz 08:52
Bogdan:
Polecam uwagę [K[Kejt]] tu zamieszczoną
56552
13 wrz 11:18
Marta: Bardzo słuszna uwaga. W takim razie proszę o sprawdzenie tego co udało mi się rozwiązać:
Zadanie 7
a) iIV/II = 1,05 * 1,05 * 1,00 = 1,1025
x= 150*1,1025= 165,735
Dynamika produkcji w IV kwartale wynosiła 165,735 sztuk.
b)
iG = 3√1,00*1,05*1,05
iG = 1,033
T = (1,033 − 1 ) *100 % = 3,3 %
Interpretacja: Średniookresowe tempo wzrostu wynosiło 3,3 %
13 wrz 20:22
Marta: Przepraszam, powyższe obliczenia dotyczą zadania nr 2.
13 wrz 20:49
sushi_ gg6397228: zacznij liczyc od pierwszego, bo jest najłatwiejsze
do zad 2. 150 sztuk to bylo w ktorym kwartale
jezeli liczymy po indeksach łancuchowych
| IV | | III | | II | |
| * |
| * |
| * ( w zaleznosci czy 150 bylo w I czy IV kwartale zeszlego |
| III | | II | | I | |
roku)
14 wrz 11:18