Wykaz, ze funkcja jest roznowartosciowa
pegi: Wykaz, ze funkcja jest roznowartosciowa w swojej dziedzinie. Wiem, jakie sa zalozeniam jaka
jest teza, lecz na koncu pozostaje mi cos takiego:
1
1
(x13−x23)=
(x1−x2)(x12+x1x2+x22)=
3
3
1
=
(x1−x2)(x1+x2)2 − 2x1x2
3
Czy to wystarczajacy dowod? Czy powinnam cos zmienic ?
13 wrz 01:06
m: Ja bym zostawil w formie po rozbiciu ze wzoru
13 wrz 01:44
Bogdan:
Po pierwsze:
1
1
(x1 − x2)(x12 + x1x2 + x22) ≠
(x1 − x2)(x1 + x2)2 − 2x1x2
3
3
czyli jest tu błędne przekształcenie.
Po drugie:
Jeśli miałby to być wystarczający dowód, to należałoby zinterpretować zapis:
1
(x1 − x2)(x1 + x2)2 − 2x1x2, bo na razie nic z tego zapisu nie wynika.