Prosze
Kamil: | | x−5 | | 2 | |
Rozwiazanie równania |
| = |
| |
| | x+3 | | 3 | |
13 wrz 00:00
13 wrz 00:01
Eta:
Założenie: mianownik ≠0 => x+3 ≠0 => x ≠ ...........
wymnóż " na krzyż" i podaj rozwiązanie, pamiętaj o założeniu !
13 wrz 00:02
Kamil: 3(x−5)=2(x+3)
3x−15=2x+6
3x−2x=6+15
1x=21/:1
x=21
13 wrz 00:03
Kamil: x+3≠0 x≠−3
13 wrz 00:04
13 wrz 00:06
Eta:
Nie ma co pytać

Sam sprawdź podstawiając za x= 21, i się okaże czy dobrze podałeś rozwiązanie .
13 wrz 00:07
kali: odp: x = 21 ∊ D
13 wrz 00:08
13 wrz 00:10