Wykaż że
natalia:
a) √3−2√2 = 1/ √3+2√2
b) √9+2√14 = √2 +√7
10 wrz 21:38
sushi_ gg6397228: a) zapisz prawa strone a potem pozbadz sie niewymiernosci z mianownika
mnozac licznik i mianownik przez √3− 2√2
b) zapisz tak aby to mialo rece i nogi
10 wrz 21:41
Godzio:
| | 1 | |
a) Jeśli to ma tak wyglądać: √3 − 2√2 = |
| to jest to nieprawda |
| | √3 + 2√2 | |
b)
√9 + 2
√14 =
√2 +
√7 − i to też jest nieprawda
10 wrz 21:44
Eta:
słuszna uwaga

( nie ma to "rąk i nóg"
10 wrz 21:47
natalia: ta liczba 3−2√2 jest cała pod pierwiastkiem

tak dla ścisłości.
10 wrz 21:49
sushi_ gg6397228: to zapisz p "{" wpisz calosc "}"
10 wrz 21:52
Godzio: ano to właśnie

L =
√3 − 2√2 =
√1 − 2√2 + 2 =
√(1 − √2)2 = |1 −
√2| =
√2 − 1
| | 1 | |
P = U{1}{√3 + 2√2 (analogicznie jak wyżej) = |
| = |
| | √2 + 1 | |
| | √2 − 1 | |
= |
| = √2 − 1 = L |
| | 2 − 1 | |
10 wrz 21:53
10 wrz 21:53
Godzio:
b) L = √9 + 2√14 = √7 + 2√14 + 2 = √(√7 + √2)2 = √7 + √2 = P
10 wrz 21:54
gelynder: czy w przykladzie a) mozna prawą stronę najpierw podniesc do kwadratu, a pozniej
spierwiastkowac wynik? czy takie cos jest niedopuszczalne?
11 wrz 18:30