matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Adam :
pomoże mi ktoś?
4
3
2x
+
=2*3
2x+1
−9
x
27
10 wrz 20:43
sushi_ gg6397228:
zamien 9
x
=3
2x
3
2x+1
= 3* 3
2x
3
x
= t, 3
2x
=t
2
10 wrz 20:51
Eta:
9
x
= 3
2x
3
2x
= t , t >0 ( tutaj t
2
−−−− zbędne
3
2x+1
= 3
2x
*3
4
t +
= 2*t*3−t
27
4
= 6t −t−t
27
4
4t=
27
1
t=
= 3
−3
27
3
2x
= 3
−3
2x= −3 => x =.............
10 wrz 21:17