utu7
Kicia: 53x−7*51+2x+11*52+x−625=0 jak to zrobić?
w szkole jakoś to rozpisywaliśmy potem pod 5x podstawialiśmy t, potem jakaś tabelka ale sama
tego nie umiem zrobić
10 wrz 20:40
Svanar: rozpisujesz: 53x − 7*5*52x + 11*25*5x − 625 = 0 teraz podstawiamy: t = 5x, t > 0 :
5t3 − 35t2 + 275t − 625 = 0 / /5
t3 − 7t2 + 55t − 125 = 0
teraz rozwiązujemy zwykłe równanie wielomianowe
10 wrz 20:45
sushi_ gg6397228: 53x− 7*5*52x +11*5*5x − 54=0
t=5x
t3− 7*5*t2 +11*5*5*t − 54=0
10 wrz 20:47
Adam : dzięki wielkie
10 wrz 21:31
Adam : sory że się wtrącam ale też mam to na zadania

a teraz ładnie mi wyszło
10 wrz 21:32