geometria
ALEXS: z wierzchołków prostokąta poprowadzono proste prostopadłe do jego przekątnych. proste te dzielą
przekątną na trzy równe częsci , kazda o długosci 5 cm. oblicz pole i obwód tego prostokata.
10 wrz 19:55
Eta:

z podobieństwa trójkątów
| | h | | 10 | |
|
| = |
| .... => h2= 50 => h= 5√2
|
| | 5 | | h | |
( trójkąty są parami przystające 2 mniejsze i 2 większe)
więc ( dowolność wyboru dalszego rozwiązania tego zadania)
np:
z tw. Pitagorasa w Δ BFC wyznacz "b"
z tw. Pitagorasa np: w ΔAEB wyznacz "a"
P= a*b=.......
Ob= 2a+2b=........
10 wrz 20:28