geometria
ALEXS: obwód trójkąta rónoramiennego jest równy 250. wiedząc, ze ramię tworzy z podstawą taki kąt α,
ze tg α = 512 , oblicz pole trójkąta
10 wrz 19:54
sushi_ gg6397228: zrob rysunek, zazancz kat alfa,
co to jest tangens kata−−> ktory bok do trorego sie bierze
10 wrz 20:00
Eta:
| | 5 | | h | | 5x | |
tgα= |
| = |
| = |
|
|
| | 12 | | IDBI | | 12x | |
x>0 , h= 5x IDBI= 12x to: b
2= 25x
2 + 144x
2 = 169x
2
to: b= 13x i a= 2*IDBI= 24x
Ob= 2b+a= 26x +24x = 50x
50x = 250 => x = 5
to: b=........ h=............ a=............. dokończ obliczenia
10 wrz 20:51
Svanar: Pole nie powinno być a*h ?
10 wrz 20:53
Eta:

"oczywista − oczywistość" ........ chochlik namieszał
Dzięki za poprawkę
10 wrz 20:55