geometria
ALEXS: podstawa trójkąta ABC ma długosc 12 cm. kąty przy podstawie mają miary: 30 st i 45 st. oblicz
pole i obwód tego trójkąta.
10 wrz 19:51
Izzy:
α=45 st
β=30 st
γ= 180 − 45 − 30 = 105 st
Podstawą niech będzie bok AB (najdłuższy bok w tym trójkącie).
Z tw. sinusow: AC = (AB * sin β) / sin γ
Wysokość wypuśćmy z wierzchołka C na podstawę AB i nazwijmy ją CR.
CR = AC * sin α
P = 1/2 AB * CR
BC liczysz analogicznie jak AC − wyprowadzasz z twierdzenia sinusów.
Pole powinno wyjść √3 − 1
10 wrz 22:04