geometria
ALEXS: Oblicz pole rombu, którego bok ma długość 6cm, a suma długości przekatnych jest rowna 16 cm.
10 wrz 19:49
Godzio:
e + f = 16
a = 6
| 1 | | 1 | |
| e2 + |
| f2 = a2 => e2 + f2 = 144 |
| 4 | | 4 | |
e
2 + f
2 = 144 => (e + f)
2 − 2ef = 144=> 256 − 2(16 − f) * f − 144 = 0
e + f = 16 => e = 16 − f
2f
2 − 32f + 112 = 0
f
2 − 16f + 56 = 0
Δ = 256 − 224 = 32
√Δ = 4
√2
| | 16 + 4√2 | |
f1 = |
| = 8 + 2√2 => e = 8 − 2√2 |
| | 2 | |
| | 16 − 4√2 | |
f2 = |
| = 8 − 2√2 => e = 8 + 2√2 |
| | 2 | |
| | ef | | (8 − 2√2)(8 + 2√2) | | 64 − 8 | |
P = |
| = |
| = |
| = 28 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
10 wrz 19:55