geometria
ALEXS: w trapezie równoramiennym przekątne o długościach 14 cm tworzą z podstawami kąty o mierze 60
stopni i przecinaja sie w punkcie K. , dzielac sie w stosunku 3:4 . oblicz pole tego trapezu.
10 wrz 19:43
maria:
17 mar 22:25
Tadeusz:
zrób rysunek i wszystko widać jak na dłoni
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
(60+60+...=180 )
17 mar 22:32
Janek191:
zadanie z archiwum X.
17 mar 22:36
Janek191:
![rysunek](rys/130622.png)
3 x + 4 x = 14
x = 2
więc
b = 3*2 = 6
a = 4*2 = 8
h = 7
√3
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*( 8 + 6)*7
√3 = 49
√3
18 mar 07:10