10 wrz 19:29
Godzio: e
2x = t
e
2xdx = dt
| | dt | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = (*) |
| | t2 − t − 6 | | (t−3)(t+2) | |
| dt | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (t−3)(t+2) | | t − 3 | | t + 2 | |
A(t +2) + B(t − 3) = 1
At + 2A + Bt − 3B = 1
t(A + B) + 2A − 3B = 1
A + B = 0, 2A − 3B = 1 => A = − B
−2B − 3B = 1
−5B = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(*) = ∫ |
| dt − ∫ |
| = |
| In|t−3| − |
| In|t+2| + C = |
| | 5(t − 3) | | 5(t + 2) | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | t−3 | | 1 | | e2x − 3 | |
= |
| In| |
| | + C = |
| In| |
| | |
| | 5 | | t+2 | | 5 | | e2x + 2 | |
Chyba się nie pomyliłem ale jeszcze sprawdź
10 wrz 19:43
Godzio: + C oczywiście bo zapomniałem
10 wrz 19:45
michal: wielkie dzięki Godzio
10 wrz 19:46
Amaz: tam mały błąd Godzio, żebyś wiedział na przyszłość, pochodna z e
2x=2e
2x
10 wrz 20:28
Godzio:
Ano właśnie wiedziałem że coś nie tak bo później sprawdziłem na wolframalpha i się nie
zgadzało, dzięki za uwagę
10 wrz 21:19
jeremy: aq wynik nie powinien wyglądać tak:
| 1 | | 5 | |
| ln(1− |
| ) + c  |
| 10 | | e(2x)+2 | |
11 wrz 14:27
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Tak, powinien tak wyglądać pominąłem 2 przy pochodnej i stąd ta |
| a nie |
| |
| | 5 | | 10 | |
11 wrz 14:42
jeremy: Godzio a czy taki wynik jest poprawny tzn czy zgadza się z treścią zadania
| 1 | |
| [ln(e2x−3)−ln(e2x+2)] |
| 10 | |
11 wrz 16:27
Godzio: tak można to na różne sposoby zapisać
11 wrz 16:33
Godzio:
| 1 | | 1 | | e2x − 3 | |
| ( In|e2x − 3| − In|e2x + 2| ) + C = |
| * In| |
| | + C= |
| 10 | | 10 | | e2x + 2 | |
| | 1 | | 5 | |
= |
| In|1 − |
| | + C |
| | 10 | | e2x + 2 | |
11 wrz 16:35
jeremy: dzięki
11 wrz 16:38