Całka nieoznaczona
jeremy:
10 wrz 19:25
Edek: spróbuj korzystając z metody współczynników nieoznaczonych
10 wrz 19:29
jeremy: a czy możesz podać tą metodę bo jej nie pamiętam:(
10 wrz 19:31
jeremy: to jest ta metoda
10 wrz 19:41
11 wrz 13:05
jeremy: dzięki za link, ale byłbym wdzięczny za rozpoczęcie tego przykładu, wstawiłem to zadanko na
wolframalpha ,ale strasznie się rozpisał
11 wrz 13:56
Edek: | | x2dx | | dx | |
∫ |
| = (ax+b)√6x−x2 + A∫ |
| |
| | √6x−x2 | | √6x−x2 | |
różniczkujemy obustronnie równanie
| x2 | | 6−2x | | 1 | |
| = a√6x−x2 + (ax+b)* |
| + A |
| |
| √6x−x2 | | 2√6x−x2 | | √6x−x2 | |
mnożymy obustronnie równanie przez
√6x−x2
x
2 = a(6x−x
2) + (ax+b)(3−x) + A
x
2=6ax−ax
2+3ax−ax
2+3b−bx+A
x
2=−2ax
2+(9a−b)x+3b+A
porównujemy teraz prawą i lewą stronę, czyli to co stoi przy "x−ach" z lewej strony do tego co
leży przy "x−ach" przy prawej stronie, tak samo to co przy "x
2" , jak również wyrazy wolne.
czyli:
−2a=1
9a−b=0
3b+A=0
z tego wychodzi, że:
ale musimy jeszcze obliczyć ponadto całkę:
| | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | √6x−x2 | | √9−(3−x)2 | | | |
rozwiązujemy tą całkę przez podstawienie:
dx= −3dt
awięc:
| | 1 | | dx | | 1 | | 1 | | 3−x | |
= |
| ∫ |
| = |
| arcsint + C = |
| arcsin( |
| ) + C |
| | 3 | | √1−t2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
a teraz wracamy do naszego początkowego równania i podstawiamy wszystko co wyliczyliśmy:
| | x2dx | | dx | |
∫ |
| = (ax+b)√6x−x2 + A∫ |
| |
| | √6x−x2 | | √6x−x2 | |
| | x2dx | | −1 | | −9 | | 27 | | 1 | | 3−x | |
∫ |
| = ( |
| x+ |
| )√6x−x2 + |
| * |
| arcsin( |
| ) + C |
| | √6x−x2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
ostatecznie otrzymujemy:
| | x2dx | | 1 | | 9 | | 3−x | |
∫ |
| = − |
| (x+9)√6x−x2 + |
| arcsin( |
| ) + C , gdzie C∊R |
| | √6x−x2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
11 wrz 17:15
jeremy: wielkie dzięki
11 wrz 17:59