wielomiany pierwiastki
lemurek: Dla jakich wartości parametru m równanie x
4+(m−3)x
2+m
2=0 ma cztery różne rozwiązania?
Podstawiłem t=x
2, ale nie wiem co dalej
10 wrz 19:15
Svanar: Δ>0
t1t2>0
t1+t2>0
10 wrz 19:23
lemurek: Dzięki za pomoc

Założenia miałem dobre, ale jednak siedzenie od 7 w szkole robi swoje i zrobiłem głupie błędy
rachunkowe
10 wrz 19:45
sushi_ gg6397228: jak podstawiasz t, to wystaczy aby Δ>0 i t1>0 ; t2>0 i t1≠t2
10 wrz 19:48
lemurek: A jakie tutaj dać założenia?
Dla jakich wartości parametru m równanie x
4 +2(m−2)x
2+m
2−1=0 ma dwa rożne pierwiastki?
Δ>0
t
1t
2<0
11 wrz 11:20
lemurek: Jest jeszcze chyba drugi przypadek gdy Δ =0, dobrze kombinuję
11 wrz 11:28
Maciek: Wg mnie takie jak podałes
11 wrz 11:29
11 wrz 11:43
Godzio: Δ = 0 − mamy 2 rozwiązania takie same, które nie różnią się znakiem więc mogą być ujemne i
wtedy jest brak rozwiązań a mogą być dodatnie i tu są 4 rozwiązania więc Δ = 0 odpada
11 wrz 12:10