jak zrobic?
aaaa: jak takie zrobic?:(
a)5− 23=
b) 412+34
c)−223+ 113
10 wrz 18:20
Godzio: | | 2 | | 15 | | 2 | | 13 | |
no akurat 5 − |
| to |
| − |
| = |
|  albo od razu: |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
10 wrz 18:27
Godzio:
hmmm, może aaaaa jest w przedszkolu albo 1 klasa podstawówki hmmm

?
10 wrz 18:30
aaaa: dzieki godzio

a w ty,m drugim przykladzxie to ma byc tak? :
92+
34=
94+
34=
124 =3
10 wrz 18:30
aaaa: no ja jestem w lasie 5 i tego zbytnio nie rozumie.
10 wrz 18:31
Godzio: | | 2 | |
musisz rozszerzyć ułamek, czyli licznik i mianownik pomnożyć przez |
| a nie tylko |
| | 2 | |
mianownik
| 9 | | 2 | | 3 | | 18 | | 3 | | 21 | |
| * |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
ale można też tak:
4,5 + 0,75 = 5,25 chyba szybciej
10 wrz 18:31
Kejt: jak rozszerzasz ułamek to musisz pomnożyć licznik i mianownik o tą samą liczbę. czyli będzie:
10 wrz 18:32
mila: 5/5=1 5=
153
153−
23=
133=4
13
ale możesz tak 5=4+1 czyli 1 zamieniasz na ułamek 1=
33czyli masz 5=4
33
4
33−
23=4
13
Jeżeli masz jakieś pytania to pytaj śmiało
10 wrz 18:34
aaaa: a sprawdzicie mi 3? jak napisze?
10 wrz 18:39
Godzio: jasne
10 wrz 18:40
aaaa: −223+113= −83+43= −43 =−113
10 wrz 18:42
Godzio: jest ok
10 wrz 18:42
Eta:
10 wrz 18:43
aaaa: kurde:( a to jak mam zrobic? 25−6?
10 wrz 18:45
aaaa: mam jeszce strasznie duzo przykładów, pomoze ktos? chce sie tego nauczyc
10 wrz 18:46
aaaa: Godzio, eta albo ktoś inny pomozecie? nie ma mnie kto tego nauczyć
10 wrz 18:48
mila: od 6 odejmujesz 2/5 i znak minus dajesz z przodu
10 wrz 18:50
Eta:
| 2 | | 2 | | 5 | | 3 | |
| − 6= |
| − 5 |
| = −5 |
|
|
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 6*5 | | 2 | | 30 | | 28 | |
lub tak: |
| − |
| = |
| − |
| = − |
| = ........ |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
10 wrz 18:50
Godzio:
jeśli odejmiesz to zostanie Ci −5 z kawałkiem a ten kawałek to część ułamkowa
10 wrz 18:51
aaaa: a taki przykład to bedzie tak?:
−415 − 5 45 =− 215 − 295 = − 505 = −10?
10 wrz 18:56
Godzio: zgadza się
10 wrz 18:57
sushi_ gg6397228: ok
10 wrz 18:57
Eta:
tak
10 wrz 18:57
aaaa: a taki przykład bedzoie tak?
512 ; 16 = 512 x 61 = 3012 = 2 612
10 wrz 18:59
Eta:
sushi ...... czy w Twoim nicku ..... ten dodatek, to reklama ?
10 wrz 19:00
aaaa: ehh.. a takie: −4
23 +1=
10 wrz 19:01
10 wrz 19:01
Eta:
| | 2 | |
= −4 |
| +1= −323 , bo od (−4 +1) − 23= −3 −23= −323 |
| | 3 | |
10 wrz 19:04
aaaa: a taki przykład bedzie tak:
1
12 x 2=
32 x
21 =
62 = 3
10 wrz 19:04
Eta:
ok
10 wrz 19:05
Eta:
mnożenie pisz za pomocą *
10 wrz 19:06
aaaa: a taki przykład moge zrobić tak:
−3 12 +6 = −3,5 =6 = 2,5?
10 wrz 19:07
Eta:
tak
10 wrz 19:07
aaaa: a taki przykład bedzie tak:
14 − 7 12 = 14 − 604 = − 594 = −14 34 ?
10 wrz 19:11
mila: jezeli masz dwie liczby ujemne to je dodajesz i znak minus
np−3−4=−7
jezeli jedna jest ujemna a druga dodatnia to je odejmujesz a w wyniku stawiasz albo + albo
minus
np −7+4= 7=4=3 7 jest( bez minusa) wieksza czyli musisz wziąc w
wyniku jej znak
−7+4=−3
−3+8 8−3=5 bierzesz znak który stoi koło 8 bo jest wieksza
−3+8=5
−100+20=−80
10 wrz 19:12
aaaa: a taki przykład :
(− 13 ) * ( − 35 )= 39 = 13
10 wrz 19:13
mila: nie 2*7+1=15 15/2=30/4
10 wrz 19:14
aaaa: to jak bedzie ten przykład? 14 − 7 12 ?
10 wrz 19:14
Godzio: wracając do poprzedniego
10 wrz 19:14
mila: 3*5=15
10 wrz 19:15
aaaa: nie rozumie
10 wrz 19:15
mila: 1/4−15/2=1/4−30/4
10 wrz 19:16
mila: to było do mnożenia mianowniki są żle pomnożone 3*5=15
10 wrz 19:17
aaaa: ale dlaczego przez 3 mnozymy?
10 wrz 19:31
mila: −1/3*(−3/5) tak jest?
10 wrz 19:34
aaaa: juz wiem, przepraszam
10 wrz 19:36
aaaa: a czy przy takim przykładzie − 35 / 2 = − 310 ?
10 wrz 19:37
sushi_ gg6397228: tak
10 wrz 19:38
aaaa: a ten przykład zrobiłam dobrze? : ( −1 13 ) * 34 =− 43 * 34= − 1212 =
−1 ?
10 wrz 19:40
sushi_ gg6397228: nie trzeba mnozyc, jak mozna skrocic 4 z licznika i mianownika, to samo tyczy sie 3, wynik
dobry
10 wrz 19:41
aaaa: a ten:
89 * (−
14 ) = −
836
10 wrz 19:42
mila: Tak ale przy mnożenbiu ułamków można skracac na ukos czyli mogłas skrócić 3z 3 i 4 z4 i od
razu wyszłoby −1
10 wrz 19:42
sushi_ gg6397228: a skracanie
10 wrz 19:43
mila: skróc jeszcze
10 wrz 19:43
aaaa: −5 / 25 = − 51 * 52 = −12, 5
10 wrz 19:44
sushi_ gg6397228: | 8 | | 1 | | 8 | | 2 | |
| * |
| = |
| = |
| 8 i 4 mozna skrocic i podzielic przez 4 |
| 9 | | 4 | | 9*4 | | 9 | |
10 wrz 19:44
aaaa: −
16 
?
10 wrz 19:45
sushi_ gg6397228: do ktorego, tamto −12,5 jest OK
| | 2 | |
|
| dalej nic sie nie skroci; nie pisalem MINUSA, ale on bedzie na koncu rozwiazania |
| | 9 | |
10 wrz 19:49
aaaa: − 836 = − 16?
10 wrz 19:50
aaaa: a jak moge takie cos zrobic?
−6
25 −4
710
10 wrz 19:53
mila: dzielisz licznik i mianownik przez taką samą liczbę 8 mozesz podzielić przez 2i 4
36 możesz podzielic przez 2,4,6,9 czyli wspólna najwieksza to 4
8:4=2 36:4=9 czyli 2/9
10 wrz 19:55
mila: Napisałam Ci co sie robi gdy obie liczby sa ujemne
10 wrz 19:56
aaaa: nie wiem jalk to zrobic:( hmm czy tak : − 32*55 − 475 =....
10 wrz 20:00
sushi_ gg6397228: jak sa dwie ujemne to sie do siebie dodaje, masz calosci wiec
po co sie je zamienia
pododawaj calosci osobno i ulamki osobno
10 wrz 20:02
aaaa: nie wiem jak
10 wrz 20:03
mila: Zamien tylko 2/5 na 4/10 jak masz dwa minusy to dodajesz i znak minus
10 wrz 20:03
mila: Zamien tylko 2/5 na 4/10 jak masz dwa minusy to dodajesz i znak minus
10 wrz 20:04
sushi_ gg6397228: ile wynosza calosci
10 wrz 20:04
mila: Napisałam Ci wszystko u góry −15−3=−18
−1/3−2/6= −1/3−1/3=−2/3
10 wrz 20:06
aaaa: ahm to bedzie takie cos : −6
410 −4
710 = 10
1110 = 11
110
10 wrz 20:06
aaaa: aha to zle to bedzie
z
10 wrz 20:06
mila: znak minus =−11110
10 wrz 20:07
sushi_ gg6397228: minusika jeszcze zjadlas z przodu
10 wrz 20:08
aaaa: aha
10 wrz 20:08
aaaa: a ten przykład −8
16 + 2
23 to bedzie tak :
=−8
16 + 2
46 = −6
36 
10 wrz 20:10
sushi_ gg6397228: i skrocic jeszcze
10 wrz 20:11
aaaa: −6
12
10 wrz 20:12
sushi_ gg6397228: i zamienic jedna calosc na ulamek, bo troche głupoty wychodza
10 wrz 20:12
aaaa: a bten przykład to bedzie tak :
4
34 −1
78 =4
68 −1
78 = 2
78
10 wrz 20:14
sushi_ gg6397228: | | 1 | | 4 | | 7 | | 4 | | 3 | | 1 | |
po operacji na calosci −6 |
| + |
| = −5 |
| + |
| = − 5 |
| = −5 |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
10 wrz 20:14
sushi_ gg6397228: ostatni przyklad jest OK
10 wrz 20:15
aaaa: w przee ostatnim przykładzie to bedzie jednak to −6
12 
czyli −
132
10 wrz 20:15
sushi_ gg6397228: NIE, podalem jak ma byc
10 wrz 20:17
mila: nie .musisz 1 zamienic na ułamek −816=−776 i teraz odejmuj
10 wrz 20:17
sushi_ gg6397228: zeby odjac pierwsza liczba w ulamku musi byc wieksza od drugiej,
wiec wtedy trzeba jedna calosc zamienic na ulamek
10 wrz 20:19
aaaa: a ten przykład to będzie tak: 4
49 + (−1
56 ) = 4
818 + ( −1
151* = 2
2618 + (−1
1518 )= 1
1118
10 wrz 20:25
sushi_ gg6397228: najpierw zrob operacje na calosciach 4−1= 3
10 wrz 20:32
mila: dobrze robiłaś tylko nie 2 a 3 bo przecież 4=3+1 i tą 1 bardzo dobrze zamieniłaś

czyli w
wyniku jest 2 i 11/18
10 wrz 20:40
aaaa: a ten przykład dobrze zrobiłam

:
−6
12 − 2
23 / (−
29= −6
12 /
83 * −
92 = −6 u {1}{2} +
776
= −6,5 +12= 5.5 dobrze to jest?
10 wrz 20:48
sushi_ gg6397228: zapisz jeszcze raz uzywajac nawiasow, bo nie widac co i jak
10 wrz 20:53
mila: | | −3 | |
8*9=72 ale niepotrzebnie tak mnożysz −83*−92=−41* |
| |
| | 1 | |
8 i 2 podzieliłam prze 2 a 3 i 9 przez 3
10 wrz 20:54
aaaa: −6
12 − 2
23 / (−
29 ) = −6
12 /
83 * (−
92 )= −6,5+
776 =
−6.5 +12 =5.5

10 wrz 20:57
mila: zapomniałam napisac ze dobrze wyszło
10 wrz 20:57
mila: musisz nauczyc sie skracac, dalej bez tego będzie ci ciezko
10 wrz 20:58
aaaa: i jeszcze 2 przyklady mam i koniec

tylko ze tego nie wiem wogole jaki mogę miec wspolny
mianownik

−5
59 / ( 5
56 − 10)

jak to moge zrobic?
10 wrz 21:02
sushi_ gg6397228: najpierw dzialanie w nawiasie
10 wrz 21:02
aaaa: tak wiem, tylko nie wiem jak zacząć w tym nawiasie:(
10 wrz 21:03
aaaa: a w przykładzie (−8
23) / ( −1
49 ) = to wyjdzie wynik 6

10 wrz 21:04
mila: najpierw w nawiasie wylicz czyli 10−556 i w wyniku znak minus oczywiście póżniej to
co wyjdzie i 559 zamień na ułamki
10 wrz 21:05
sushi_ gg6397228:
zawsze odejmujemy od wiekszej liczby mniejsza czyli
10 wrz 21:05
aaaa: z tego nawiasu to wyjdzie 4 16?
10 wrz 21:05
sushi_ gg6397228: na minusie bedzie mianownik
10 wrz 21:06
sushi_ gg6397228: liczba sie zgadza
10 wrz 21:06
mila: Ten drugi przykład , też zamien na ułamki i wtedy podziel
10 wrz 21:06
sushi_ gg6397228: wynik drugi ok 6
10 wrz 21:08
aaaa: to będzie tak: ..= ( −5
59 ) / ( −5
56 ) = ( −
509 ) /(−
356) i teraz
podziele przez odwrotność i wyjdzie wynik
300315 
?
10 wrz 21:11
sushi_ gg6397228: | | 1 | |
przeciez mialo byc −4 |
| |
| | 6 | |
10 wrz 21:12
10 wrz 21:12
mila: Skróc to najpierw 509*635=
10 wrz 21:13
mila: na ukos 50 i 15 podziel prze 5 a 6 i 9 przez 3
10 wrz 21:14
aaaa: oo przepraszam, troszke ie zamącilam juz robie
10 wrz 21:14
aaaa: to wyjdzie taki wynik : 1
75225 = 1
175 
10 wrz 21:15
mila: oj myslałam ,ze to nowy przykład tam masz −416
10 wrz 21:16
sushi_ gg6397228: zgadujemy dalej
10 wrz 21:17
aaaa: to jaki wynik w koncu wyjdzie

10 wrz 21:17
aaaa: wyjdzie pewnie 1 39?
10 wrz 21:18
aaaa: a dokladniej to 1
13
10 wrz 21:18
mila: −509*−625
10 wrz 21:18
10 wrz 21:19
aaaa: ojj nareszcie

przerobilam z Panstwem 24 przyklady
10 wrz 21:19
mila: skróc 25 i 50 dzielac przez 25 i 6 z 9 dzielac przez 3
10 wrz 21:20
aaaa: a jutro to tylko bede miala nauke, poniewaz w poniedzialek mam sprawdzian juz

z tego

dziekuje bardzo , za wytłumaczenie i cierpliwość

nie mialby mi kto wytłumaczyć tego bo mnie
nie stac na korepetycje. jeszcze raz dziekuje
10 wrz 21:20
mila: wiesz o co chodzi ze skracaniem ?
10 wrz 21:20
aaaa: tak wiem

zawzse jak sie mnozy to na ukos sie skraca, latwiej pozniej sie rozwiazuje ulamki
jak jest skracanie bo mniejsze liczby sa
10 wrz 21:21
aaaa: ok, dzieki

sushi i mila a ty czesto tu rozwiazujesz zadania?

zawzse macie te same nicki?
10 wrz 21:22
mila: zagladam jak mam czas i nick mam ten sam .
10 wrz 21:24
sushi_ gg6397228: skraca sie jeden z gory , drugi z dolu
| 15 | | 28 | | 5 | | 28 | | 5 | | 7 | | 5 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| =5 |
| 21 | | 4 | | 7 | | 4 | | 7 | | 1 | | 1 | | 1 | |
10 wrz 21:25
Marysia: (5 szóstych + 1 trzecia) podzielić na (2 i 2 trzecie − 1,75)=
27 wrz 18:02
Marysia:
27 wrz 18:04
Luxus: 183*43+2*67/125−23*65
czy ktos ma sposob/wzor jak to przeksztalcac lub cos zeby to rozwiązac?
29 sty 18:01
wiksu : 4 i 3/7
1 sty 11:12
pepsi: 1 cała 5/6+1/2 jak to zrobić
27 lis 17:25
Dziadek Mróz:
| | 2 | | 3 | | 2 | | 1 | |
5 − |
| = 4 |
| − |
| = 4 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Ktoś kiedyś wyjaśnił prosto ułamki.
Należy wyobrazić sobie, że jest impreza urodzinowa i jest na niej 5 tortów, dzieci chcą zjeść
| | 2 | |
|
| tortu. Dzielimy jeden tort na 3 kawałki i im dajemy 2. |
| | 3 | |
27 lis 17:35
Dziadek Mróz:
Dzielimy jeden tort na 6 kawałków i odkładamy połowę, zostało 3 kawałków. Kawałki dokładamy do
| | 5 | | 3 | | 6 | | 2 | | 2 | | 1 | |
1 |
| + |
| = 1 |
| + |
| = 2 |
| = 2 |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | |
27 lis 17:43