zad
fruu: Z urny, w której jest pięć kul ponumerowanych od 1 do 5, losujemy kolejno, bez zwracania, dwie
kule:
a) Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom:
A − za drugim razem wylosowano liczbę parzystą,
B − iloczyn wylosowanych liczb jest równy 9,
C − pierwsza wylosowana liczba jest mniejsza od drugiej,
D − suma wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą
b) Wyznacz zdarzenia: A∪B, C∪D, A∩B, B∩C, B∪C∪D i A∩C∩D.
10 wrz 17:45
suseł:
|Ω|= 5*4= 20 takich par
Ω= {(1,2) (1,3) (1,4) ( 1,5)
( 2,1) (2,3) (2,4) (2,5)
:
:
: } wypisz pozostałe:
A= { (1,2) ( 1,4) (2,4) (3,2) .............. }
B= {brak takich par} B= zb. pusty
C= {{(1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (2,3) ............. }
liczby pierwsze: 2, 3, 5, 7, 11, 13,......
D= {( 1,2) (1,4) .............. }
działania na tych zbiorach, to już powinieneś wykonać
10 wrz 18:14
fruu: dzieki =)
10 wrz 18:24