logika = pomocy!
logicznie wylogowana: Mam takie 3 zadanka:
1. Udowodnij, że środkowe w trójkącie przecinają się w jednym punkcie i dzielą się 2:1 licząc
od wierzchołka
2. W urnach znajduje się łącznie 2000 kul. Można wyjmować kule z urny oraz usuwać całe urn
łącznie z kulami. Uzasadnij, że można doprowadzić do sytuacji, w której znajduję się równa
ilość kul w urnach oraz łączna liczba kul znajdujących się w urnach nie jest mniejsza niż 100
3. W urnach znajduje się łącznie 999 kul. Można wyjmować kule z urny oraz usuwać całe urn
łącznie z kulami. Uzasadnij, że można doprowadzić do sytuacji, w której znajduję się równa
ilość kul w urnach oraz łączna liczba kul znajdujących się w urnach nie jest mniejsza niż 100
Wszystkie zadania są na dowód nie wprost. Proszę o pomoc

i możliwie jak najprostsze
wytłumaczenie
10 wrz 17:08
logicznie wylogowana: Jest jeszcze jedno: znajdź taką wartość zmiennej x, przy której podane formy zdaniowe są
zdaniami prawdziwymi i np. a) x>2 i x<15, b) x
2 <2 i (x−1)
2> −2, c) x<11 lub x<51, d) liczba
x jest nieparzysta i prz dzieleniu przez 5 daje reszty 2, e) x jest liczbą naturalną i x<11,
f) x=3 lub x= 6. brzmi łatwo, ale jak do tego podjesć? nie mogę przecież podstawiać

proszę o
rozwiązanie choć jednego przkładu
10 wrz 17:33
Godzio:
4.
a) x > 2 i x < 15 : x ∊ (2,15)
b) x2 < 0 i (x − 1)2 > −2
x∊∅ x ∊ R => więc odp: x ∊ ∅
c) x < 11 lub x < 51 => x ∊ (−∞,51)
d) x = 5(2k + 1) + 2
e) x ∊ {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
f) x ∊ {3,6}
10 wrz 17:47
logicznie wylogowana: Dzięki, zaczyna mi się to rozjaśniać. czyli jeśli np.x jest liczbą dodatnią lub x<2 to x=1, a
jesli x<2 i x
2>x to x∊{−2 do −
∞)
10 wrz 18:04
Godzio:
i − część wspólna
lub − suma przedziałów
x liczba dodatnia lub x < 2 tzn:
x ∊ R
x < 2 i x2 > x => x(x − 1) > 0 => x∊(−∞,0)∪(1,∞) łącząc z x < 2 mamy: x∊(−∞,0)∪(1,2)
10 wrz 18:22
logicznie wylogowana: W zadaniu z trójkątami po narysowaniu trójkąta zakładam, że jedna ze środkowych ( CC1) nie
przechodzi przez środek (punkt M) i można tez stwierdzić, że przystające trójkąty które
powstały po przeprowadzeniu środkowych mają równe pola. Czy to mi coś daje?
10 wrz 18:22
logicznie wylogowana: Jesli chodzi o (1,2) to 1
2>1

i 2<2
10 wrz 18:31
Godzio:
przedziały są otwarte czyli te liczby nie należą do zbioru rozwiązań
gdyby było
<1,2> − to wtedy by należały
10 wrz 18:33
logicznie wylogowana: Rozumiem, dzięki

i dalej proszę o pomoc z dowodami, szczególnie z 3 zadaniem
10 wrz 18:38