Elka:
Dwa pierwiastki wielomianu W(x)=4x3+ax2+bx+c są rozwiązaniami równania :wartość bezwzględna z x=p3, a trzeci pierwiastek tego wielomianu jest równy [3√45]0,3 ( całość do potęgi 0,3).Oblicz wspólczynniki a,b,c wielomianu W(x). Kilka dni temu już pisałam to zadanie ale niestety nie otrzymałam odpowiedzi. jesli to mozliwe proszę o pomoc.
24 lut 15:15
Sitta:
[ ]0,3 =2
W(-√3 )= 0
W( √3) = 0
W(2)=0
Napisz układ trzech równań - podstawiając za x pierwiastki
[ ]0,3 = (4 5/3 )3/10 = 41/2 = 2
24 lut 16:04