rozkladanie wielomianow na czynniki.
melania.: rozloz na czynniki wielomiany:
w(x) = (x2+9)2 − 16x4 i ja to zrobilam tak: = [(x2=9)2 − (4x2)2 = [(x2+9)2 −
4x2][(x2+9)2 + 4x2] = (x2+9−2x)(x2+9+2x)[(x2+9)2 + 4x2]
i jak to dalej rozlozyc, bo w odpowiedziach jest
(x2−2x+9)(x2+2x+9)(x2+11+2√10)(x2+11−2√10)
i jeszcze jakis jeden przyklad:
w(x) = 4x4 − 12x3 + 25x2 − 48x + 36
to chyba w ogole trzeba rozwiazac jakims innym sposobem, ale nie wiem jakim.
a w odpowiedziach jest : w(x) = (2x−3)2(x2+4)
pomocy.
10 wrz 15:02
Godzio:
x4 + 18x2 + 81 + 4x2 = x4 + 22x2 + 81 −−−−− x2 = t i t ≥ 0
t2 + 22t + 81 = 0
Δ = ...
√Δ = ... licz i zapisz na końcu postać iloczynową
10 wrz 15:11
Godzio:
co do 2 rozdziel wyraz środkowy na dwa tak aby można było wyłączyć z pierwszej trójki i z
drugiej wyrazy tak żeby w nawiasach zostało to samo:
Podpowiem że trzeba to tak rozbić:
W(x) = 4x
4 − 12x
3 + 9x
2 + 16x
2 − 48x + 36
Próbuj sama dalej
10 wrz 15:20
melania.: dobra, dzieki. juz cos zaswiecilo. wieczorem sprobuje rozwiazac.

.
10 wrz 15:44
Bogdan:
Nie ma co bawić się tu w rozkładanie wielomianu przez wielokrotne.
W(x) = (x
2+9)
2 − 16x
4 = x
4+ 18x
2+ 81 − 16x
4 = −15x
4 + 18x
2 + 81 = −3(5x
4 − 6x
2 − 27)
Δ = 36 + 20*27 = 576,
√Δ = 24,
| | 6 − 24 | | 9 | | 6 + 24 | |
x2 = |
| = − |
| lub x2 = |
| = 3 |
| | 10 | | 5 | | 10 | |
| | 9 | |
W(x) = −3*5(x2 + |
| )(x2 − 3) = −3(5x2 + 9)(x2 − 3) = −3(x2 + 9)(x − √3)(x + √3) |
| | 5 | |
10 wrz 16:02
Bogdan:
Przepraszam, urwałem pierwsze zdanie, powinno być: Nie ma co bawić się tu w rozkładanie
wielomianu przez wielokrotne stosowanie wzoru a2 − b2.
10 wrz 16:13
melania.: nie rozumiem troche tego pierwszego zadania. i w odpowiedziach jest inaczej.
10 wrz 17:49
Godzio:
pewnie dlatego że źle przypisałaś przykład ...
W(x) = (x2 + 9)4 ... powinno tak być a ty napisałaś do potęgi 2 i stąd jest inaczej
10 wrz 17:58
Bogdan:
W ostatnim zapisie pominąłem 5, poprawiam: ... = −3(5x2 + 9)(x − √3)(x + √3)
10 wrz 18:02
melania.: aaaa. ale dlaczego odpowiedz jest inna?
10 wrz 18:46
Godzio:
zobacz to co wyżej napisałem ...
10 wrz 18:52
melania.: czytalam, ale nawet jesli sie pomylilam, to ta odpowiedz jest z tylu ksiazki i raczej jest
poprawna.
10 wrz 19:07
Eta:
I taka będzie

[(x
2+9)
2 −4x
2] *[(x
2+9)
2 +4x
2] = ( x
2+9−2x )(x
2+9+2x)( x
4 +22x
2 +81)
liczymy dla ostatniego nawiasu deltę : Δ= 160
√Δ= 4
√10
| | −22+4√10 | |
x2= |
| = −11+2√10
|
| | 2 | |
v x
2= −11 −2
√10
ostatni nawias rozpisze się: ( x
2 +11−2
√10) ( x
2 +11 +2
√10)
10 wrz 19:15
Eta:
pod warunkiem,że
W(x)= (x2+9)4 − 16x4
10 wrz 19:17
melania.: wreszcie wyszlo. i tam ma byc potega 4, oczywiscie. pomylilam sie.
dziekuje bardzo.

.
10 wrz 19:19
Eta:
No, a to robi szaloną różnicę

Na przyszłość: jeżeli oczekujesz poprawnej odpowiedzi, to poprawnie podawaj treść zadania
10 wrz 19:22
melania.: zapamietam.
10 wrz 19:39
Ola: nie można rozpisać nawiasu (x4+22x2+81) ponieważ jeśli t=x2 to t≥0,
a t= −11 −2√10 < 0
lub t= −11 +2√10 < 0
11 gru 22:01