ciąg arytmetyczny
czekolada: Udowodnij,że jeśli trzy kolejne kąty czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg arytmetyczny, to
co najmniej dwa kąty tego czworokąta są proste.
nie wiem..

jakieś wskazówki chociaż..
10 wrz 14:22
Bogdan:
Kiedy czworokąt można wpisać w koło?
Zacytuj twierdzenie o czworokącie wpisanym w koło.
10 wrz 14:35
czekolada: katy przeciwlegle w czworokacie wpisanym w okrag maja razem 180o
10 wrz 14:47
Godzio:
α,β,γ,δ −−− kąty czworokąta => α + γ = β + δ = 180o
α,β,γ −−− ciąg arytmetyczny gdzie α + γ = 180o
Skorzystaj z zależności ciągu arytmetycznego i to prawie będzie koniec
10 wrz 15:05
Bogdan:

No właśnie, czyli uwzględniając warunki zadania otrzymujemy: (α − r) + (α + r) = 180
o
oraz α + β = 180
o
Z pierwszego równania oblicz α, z drugiego β
10 wrz 15:07
czekolada: α i β maja po 90o
ale mialo wyjsc,ze co najmniej trzy katy mają po 90o , a nie jestesmy chyba w stanie obliczyć
ile ma r. chyba,ze jest tez tak ze α+ α+r = 180o, bo są przy jednej scianie.. ja znam tylko
tą własnąć,że kąty przeciwkległe mają po dodaniu 180o
10 wrz 15:28
czekolada: ok, tamte pozostałe dwa muszą być też kątami prostymi siłą rzeczy

tylko jak to zapisać ?
10 wrz 15:30
Bogdan:
Przypominam treść zadania:
Udowodnij, że jeśli trzy kolejne kąty czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg arytmetyczny,
to co najmniej dwa kąty tego czworokąta są proste.
Czyli dwa lub więcej kątów ma miarę 90o.
Dwa już są, to kąty α i β.
Dla jakich wartości r pozostałe kąty też będą proste?
10 wrz 15:36
czekolada: dla r=0
10 wrz 15:39
czekolada: czyli to bedzie udowodnione jesli obliczylam α i β, tak ? i np. na maturze nie muszę już nic
wiecej pisac ?
10 wrz 15:40
Bogdan:
Tak, dowód jest przeprowadzony.
Należałoby jeszcze napisać na końcu zdanie: co należało udowodnić.
10 wrz 15:43
czekolada: ok, dziekuje
10 wrz 16:01
Bogdan:
Nie było takie trudne, prawda?
10 wrz 16:03
czekolada: no nie było, ale czasami trudno jest dobrze zapisać wszystkie dane
10 wrz 16:04