ciagi
ewek: oblicz wyraz 1 i różnice ciągu:( a4/a6=−1 a*a8=−1 nie wiem jak podzielić to:(
10 wrz 13:32
ewek: (a1+3r)/(a1+5r)=−1 nie wiem co z tym dalej zrobić
10 wrz 13:41
czekolada: roznica ciagu to jest "r" ..
a n−ty wyraz ciągu arytmetycznego oblicza sie wzroem : an=a1 + (n−1)r
podaj pełną treść zadania
10 wrz 13:43
ewek: oblicz wyraz pierwszy i roznice rciagu arytmetycznego(an), gdy:a4 podzielone a6 =−1 i
a2*a8=−1
10 wrz 14:21
czekolada: a
4:a
6=−1
a
28a
8=−1
a
2=a
1+r
a
4=a
1+3r
a
6=a
1+5r
a
8=a
1+7r
i tutaj duza klamra masz uklad rownan:
(a
1+3r):(a
1+5r)= −1 / *(a
1+5r)
(a
1+r)*(a
1+7r)=−1
(a
1+3r)=−(a
1+5r)
(a
1+r)(a
1+7r)=−1
a
1+3r=−a
1−5r
(a
1)
2 + 7a
1r + a
1r +7r
2 = −1
2a
1=−8r
a
12+8a
1r+7r
2= −1
i dalej jest juz prosto

napisz co Ci wyszlo.
przepraszam,ze tak dlugo,ale robie wlasne zadania do szkoly i teraz mialam dopiero chwilkę.
10 wrz 15:13
czekolada: i co jak z wynikiem ? udalo sie? musisz wyliczyć to a1 i podstawić ; ) i praktycznie po
zadaniu.
10 wrz 16:02
ewek: dzieki jak tylko znajde chwilke to sie wezme za to teraz musze dzieci pouczyc
10 wrz 16:10
ewek: wyszlo mi podobnie tylko zapomnialam jak sie dzieli wyraz za wyraz
10 wrz 16:11
ewek: jeszcze raz dzieki
10 wrz 16:11