ciag arytmetyczny
czekolada: miary katów trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny. obwod tego trojkata wyraza sie
liczba 6(
√3 +1)cm. oblicz dlugosci bokow tego trojkata.
zapisalam dane :
a+b+c= 6(
√3 +1)cm
180st=α+γ
a
2+b
2=c
2
i nic juz wiecej nie wymyslilam, prosze o pomoc
10 wrz 13:14
Bogdan:

Ciąg arytmetyczny (a
n): a
1 = α, a
2 = 90
o − α, a
3 = 90
o
Korzystając z własności ciągu arytmetycznego oblicz wartości miar katów trójkata.
10 wrz 13:43
czekolada: | | α+90o | |
czyli bedzie 90o − α = |
| |
| | 2 | |
czyli α=30o , s 90o −α= 60o
i teraz boki musze obliczyc z wlasnoci trojkata o katach 90o , 60o i 30o. tak

dziekuje Bogdan
10 wrz 13:48
czekolada: nie mam pojecia jak sie robi stopnie, wiec pisalam "o"
10 wrz 13:48
Bogdan:

Prościej, bez pomocy ułamków, korzystając z zależności: 2a
2 = a
1 + a
3
można było obliczyć miary katów.
2 * (90
o − α) = 90
o + α ⇒ 180
o − 2α = 90
o + α ⇒ 3α = 90
o ⇒ α = 30
o.
Kąty trójkąta maja miary: 30
o, 60
o, 90
o
Długości boków trójkąta o kątach: 30
o, 60
o, 90
o są takie, jak na tym rysunku.
Skorzystaj z tych informacji i oblicz długości boków trójkata
10 wrz 14:06
czekolada: | | a+c | |
nie wiem czy prosciej. lubie ten wzór b= |
| .. bo tez szybko wychodzi. w każdym razie |
| | 2 | |
ważne,że wyszlo mi to samo.
a teraz jedno pytanie jak mam a= 2
√3 i musze obliczyc a
√3 to.. bedzie 2
√3 i razy
√3 ?
czy jak? juz nie pamietam jak sie takie cos robilo ... −.−
10 wrz 14:09
czekolada: ok, ok wyszlo mi

wynik taki jak w odpowiedziach w ksiazce, dziekuje

!
10 wrz 14:12
Bogdan:
| | a + c | |
To jest ten sam wzór: b = |
| / *2 ⇒ 2b = a + c. |
| | 2 | |
Korzystając od razu z zależności 2b = a + c nie potrzeba wykonywać dodatkowego działania
| | a + c | |
polegającego na przemnożeniu wyrażenia b = |
| przez 2. |
| | 2 | |
Im mniej działań wykonujemy, tym mniejsza szansa na popełnienie błędu i oszczędność czasu,
co ma niemałe znaczenie np. podczas sprawdzianów i egzaminów.
10 wrz 14:14