rowniania
ola: 3(x−1)(x+2)−2x(x−1)(x+3)=0
x2(2x−3)(x+2)=x3−2x2
(5x−8)(4−3x)+x(4−x)=0
10 wrz 12:36
pixi:
1/ wyłącz z obydwu składników ( x−1) przed nawias
w nawiasie uporządkuj, dostaniesz trójmian, policz Δ−tę
2/
x2(2x−3)(x+2) −x2(x+2)=0 wyłącz x2(x+2)
x2(x+2)( 2x−3 −1)=0 , teraz już dokończ
3/ sprawdź czy napewno dobrze podałaś to równanie?
10 wrz 12:53
ewek: oblicz wyraz 1 i różnice ciągu:(
a4 /a6=−1 a2*a8=−1
nie wiem jak podzielić to:(
10 wrz 13:30
sushi_ gg6397228: a
4= −a
6 czyli a
1 + 3r= −a
1 +5r zatem a
1= r
a
2* a
8= −1 czyli (a
1 +r)(a
1+7r)= −1
rozwiazujemy uklad rownan np przez podstawnienie za a
1 "r" do drugiego i rownanie kwadratowe
| ⎧ | a1=r | |
| ⎩ | (a1 +r)(a1+7r)= −1 |
|
10 wrz 18:38