droga
Anna L: Z miasta i miasta B, jednocześnie wyjechały naprzeciwko siebie dwa pociągi. Pierwszy (A do B),
jechał 50 km/h, a drugi ( B do A) 100 km/h. Odległość między miastami wynosi 400 km. W jakiej
odległości od miasta A miną się pociągi

? Z góry bardzo dziękuję za pomoc
10 wrz 10:52
mila: zakładam,że znasz wzory
pociagi miną sie w tym samym czasie t1`=t2=t
t1 czs jazdy pociagu z A do B czyli jak długo jedzie ? t1=S!/V1 S1~droga jaką
przebył
t2=S2/V2 czas jazdy drugiego
Droga,którą przebył drugi pociag do momentu spotkania. to cała droga minus droga ,którą przebył
pierwszy pociag
S2=400km−S1`
t1=T2=S1/V1=S2/V2
S1/V1=(400km−S1)/V2
spróbuj dalej na ukos trzeba wymnożyć ułamki i wyznaczyć S1
10 wrz 16:29
sushi_ gg6397228: lepeiej tak: jeden pociag jedzie 2 razy szybciej niz drugi
wiec jak odcinek AB podzielisz na 3 czesci,
to pierwszy przejedzie JEDNA czesc , a drugi DWIE czesci
czyli spotkaja sie w ...
10 wrz 18:33