Elka:
Proszę o podpowiedź. Punkt A(4,-10) jest wierzcholkiem równoległoboku ABCD. Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach y=3x-2 i
y=-x+6.Wyznacz pozostałe wierzchołki równoległoboku. Obliczyłam wierzchołek C(2,4) i nie bardzo wiem co dalej.
24 lut 15:08
Sitta:
1. Znajdź równanie prostej (k2) równoległej do prostej (k1) y=3x-2 przechodzącej przez A(-4, 10).
2. Znajdź punkt przecięcia prostej k1 z prostą k2. Jest to wierzchołek B.
3. Znajdź równanie prostej k3 równoległej do prostej k2 i dalej już chyba wiesz co zrobić.
Powodzenia
24 lut 19:43
Sitta:
coś poknociłem numerki prostych, ale idea jest taka jak napisałem
24 lut 19:46