równania wykładnicze
michał: 5x+2 − 5x+1 =2500 3−x + (1/3)x−2 =90
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów
8 wrz 21:14
Eta:
1/ 5
x*3
2 −5
x*5
1 = 2500
5
x( 25−5)= 2500
5
x= 125
5
x= 5
3
x = 3
2/ (
13)
x = 3
−x
dokończ......... podobnie jak zad. 1/
8 wrz 21:19
michał: skąd sie tam wynika 3
2 
bo że 5
x przed nawias to rozumiem i cała reszte tez ale skad
te 3
8 wrz 21:25
michał: krok po kroku bo nie zakumam tego jak by mozna wytłumaczyć to mi jak debilowi ale napewno
zatrybie
8 wrz 21:26
think: michał Eta wstukała złą cyfrę miało być 52
8 wrz 21:29
think: i też tak było liczone, to przysłowiowy 'chochlik'
8 wrz 21:30
michał: no tak teraz to rozkminiam dzieki
8 wrz 21:32
Eta:
Sorry
michał nie zauważyłam tego chochlika

dzięki
think za wyjaśnienia
8 wrz 21:37
michał: ale tego chyba dalej nie pojmuje jak to ma wygladać

3−x + (1/3)x−2 =90
8 wrz 21:38
think: Etunia poprawić Twojego chochlika sama przyjemność

zresztą zrobiłabyś dla mnie to samo
8 wrz 21:44
Eta:
3
−x+3
−( x−2)= 90
3
−x+ 3
−x +2= 90
3
−x+3
−x* 3
2= 90
3
−x( 1 +9)= 90
3
−x= 9 = 3
2
−x= 2
x= −2
spr: L= 3{2) + 3
2+2= 9+3
4= 9+91= 90 L=P ... ok.
8 wrz 21:44
think: michał a wiesz ile to 3−1 ?
8 wrz 21:44
michał: wiem ile to jest 1/3 kurde bo jest tak 3
−x( 1 +9)= 90 i dalej Eta tłumaczy że
3
−x=9=3
2 a co sie stało z 90 skad 3
−x=9
8 wrz 21:51
michał: a nie ma być to przypadkiem tak jak w pierwszym przykładzie ze jak dajemy 3
−x (9)=90 potem
dzielimy przez 9 jak w pierwszym zadaniu i wyszło nam ale tu wychodzi 3
−x=10

co źle
robie
8 wrz 21:55
Eta:
3
−x( 1+8)= 90
3
−x*
10= 90
3
−x= 9
3
−x= 3
2
−x= 2
x= −2
Echhhhhh z Wami
8 wrz 21:56
Eta:
sorry znowu chochlik wrrrrrr ( ledwie na oczy widzę
pierwsza linijka:
3
−x( 1 +
9)= 90

idę odpocząć
8 wrz 21:58
Piter: michał, liczbę 90 dzielisz przez (9+1), innymi słowy 10, ot cała filozofia.
Tak więc 90:10=9
8 wrz 21:58
michał: dobra juz rozumiem to bo źle wyciagałem przed nawias teraz to chyba rozumiem
Dzięki że masz ochote takiemu pajacowi tłumaczyć wszystko hehe pozdrawaim
8 wrz 21:59
think: Etuś idź, ja tak miałam kilka dni temu, oczy czerwone jak u królika

męczarnia w takim stanie
przy komputerze.
8 wrz 22:01
Eta:
8 wrz 22:02
Eta:
Tak właśnie zrobię jak mi radzisz

Zagram w brydża ( najwyżej przegram partyjkę

)
8 wrz 22:05
think: 
nic o siebie nie dbasz
8 wrz 22:06
gusia: będę bardzo wdzięczna

pozdrawiam
3
x+1+9
x=108 5
2x−1+5
x+1=250
13 wrz 17:10