W trapezie ABCD, AB || DC, przekątne AC i DB przecinają się w punkcie E. Wiedząc
ola: W trapezie ABCD, AB || DC, przekątne AC i DB przecinają się w punkcie E. Wiedząc, że pole
trójkąta ABE jest równe 54 cm2 oraz pole trójkąta DEC jest równe 6 cm2, oblicz pole trapezu
ABCD.
8 wrz 20:01
Bogdan:

Dużo pisania, podam więc gotowe zależności:
Pole trapezu P
ABCD = (
√ PABE +
√ PCDE )
2
a także: P
AED = P
BEC =
√ PABE * PCDE
8 wrz 20:14
ola: hm. dzieki, jednakże tak zaawansowana geometria przekracza moje mierne zdolności
8 wrz 20:18
ola: :(
8 wrz 20:39
Adam:
16 wrz 23:23