Marcin: Uprzejmie proszę o rozwiązanie kilku zadanek dla mojej mamy. Sam ich nie potrafie a jej
są potrzebne. Z góry bardzo dziękuję!
Z.1
Wiedząc, że liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3 + 3x2 - 5x + 1 znajdź
pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
Z.2
Dla jakich wartości parametru a liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3 + 2ax2 -
3ax + 4
z.3
Rozwiąż równania i nierówności:
a) x3 + 3x2 - 4x -12=0
b)x3 + 5x2 - 6x > 0
c) x3 - 4x< 0
d)[ułamek] x+9/x+2 = x-3
e) [ułamek] x-3/x+2 <5
26 gru 19:23
Eaniel: Z.1
Skoro 1 jest pierwiastkiem, to znaczy że wielomian dzieli się bez reszty przez (x-1)
podziel sobie ten wielomian przez (x-1), żeby otrzymać:
W(x)=(x-1)(x2+4x-1)
(możesz dzielić pisemnie, albo korzystać z tzw. Tabelki Hornera).
Pozostałe pierwiastki znajdziesz w wyłączonym trójmianie, czyli normalnie jak z równaniem
kwadratowym - liczysz deltę i pierwiastki.
Δ=16-4*(1*(-1))=16+4=20
√Δ=√20=2*√5
x1=(-4-2*√5)/2=-2-√5
x2=(-4+2*√5)/2=-2+√5
26 gru 19:49
Gwiazdka:
Z przyjemnością!
1/ należy wykonać dzielenie W(x) przez x-1
( x
3 +3x
2 -5x +1)

x-1) = x
2 +4x - 1
- x
3 +x
2
-------------
= 4x
2 -5x
-4x
2 +4x
------------
= - x +1
+x - 1
----------
= =
zatem mamy rozkład W(x) na czynniki
(x-1)(x
2 +4x - 1)
dla wyrażenia w drugim nawiasie obliczamy
Δ= 16 +4 = 20
√Δ = p{20] = 2p{5]
- 4 +2
√5 - 4 - 2
√5
x
1 = ----------- x
2 = -------------
2 2
x
1 = -2 +
√5 x
2 = - 2 -
√5 ---- to są te pieriastki
2/ 2 -- jest pierwiastkiem wielomianu to oznacza,że W(2) =0
zatem
W(2)= 2
3 +2*a*2
2 - 3*a*2 +4= 8 +8a -6a = 2a+8
więc
2a +8= 0
2a = - 8
a = - 4
odp; dla a = - 4
3/ a)
grupujemy pierwsze dwa wyrazy i pozostałe
x
2(x+3) -4(x+3) =0
(x+3)( x
2 - 4)=0
(x+3)(x-2)(x+2) =0
więc
x
1= - 3 x
2 = 2 x
3= - 2
b)
x(x
2 +5x - 6) >0 Δ=25 +24=49
√Δ=7
x= 0 lub x= (- 5+7)/2 lub x= ( - 5 - 7)/2
x=0 lub x =1 lub x = - 6
rys. pomocniczy --------------------- --------------------
/+ + + + + / / + + + +
--------- -6 /------------------- /0---------- 1/------------------------> x
- - - / / - - - - /
--------------- /------------/
wybieramy wart. dodatnie
czyli
odp; xE (- 6, 0) U ( 1, ∞)
c) x(x
2 - 4) <0
x(x -2)(x+2) <0
x = 0 x = 2 x = - 2 narysować podobny rysunek
przez miejsca od prawej strony - 2 , 0 , 2
wybrać te z pod osi ( czyli ujemne)
odp:xE(-∞, - 2) U ( 0, 2)
d) dziedzina równania: D= R - {-2}
x +9 (x - 3)(x+2)
------------- - ------------ = 0 <=> x +9 - x
2 +x +6=0
x +2 x +2
- x
2 +2x +15=0 Δ= 4 +60 = 64
√Δ=8
x
1=(-2 +8)/ -2 x
2 = (-2 -8)/ -2
x
1= - 3 x
2= 5
odp; x = - 3 , x = 5
e)
podobnie D = R -{ -2}
x - 3 5 (x+2)
------------ - ---------- <0
x +2 x +2
x - 3 -5x -10 - 4x - 13
----------------- <0 to ------------- < 0
x +2 x + 2
czyli (x+2)( - 4x - 13) <0 <=> (x+2)( 4x+13) >0 ( zmiana zwrotu nier.)
x= - 2 x = - 13/4
odp; xE (-∞, - 13/4) U ( - 2 ,∞)
26 gru 20:32
Gwiazdka:
Tam gdzie wyskoczył "ufoludek" ma być znak dzielenia
26 gru 20:44
Mariusz: Witam, a czy ja mógłbym prosić o pomoc z podobnym zadaniem? Próbowałem na podstawie przykładu
wyżej..ale to dzielenie w słupku coś mi nie wychodzi

1) Wiedząc że liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3 − 2x
2 − 8x + a wyznacz a
2) Rozwiąż równania i nierówności
x
3 − 8x = 0
x
3 + 6x
2 − 4x −24 = 0
(x − 7)
2 (x − 3)(1 − x) ≥ 0
Dziękuję z góry i pozdrawiam
23 maj 23:05
;): 1)
W(3) = 0
27 − 18 − 24 + a = 0
a = ?
2)
a)
x(x + 2√2)(x − 2√2) = 0
b)
x2(x + 6) − 4(x + 6) = 0
(x + 6)(x + 2)(x − 2) = 0
c)
D = R \ {0}
6x = 6
x = ?
d)
D = R \ {−2,1}
(x − 1)2 = (x + 2)2
x2 − 2x + 1 = x2 + 4x + 4
6x = −3
x = ?
e)
x∊<1,3>∪{7}
23 maj 23:16
Gustlik: Z.1
Wiedząc, że liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3 + 3x
2 − 5x + 1 znajdź
pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
Schemat Hornera:
1 3 −5 1
1
1 4 −1 0
(x−1)
(x2+4x−1)=0
x=1 lub
Δ=4
2−4
1*(−1)=16+4=20
√Δ=
√20=2
√5
x
1=U{−4−2
√5]{2}=−2−
√5
x
2=−2+
√5
Z.2
Dla jakich wartości parametru a liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3 + 2ax
2 −
3ax + 4
W(2)=2
3+2a*2
2−3a*2+4=8+8a−6a+4=2a+12
2a+12=0
2a=−12 /:2
a=−6
z.3
Rozwiąż równania i nierówności:
a) x
3 + 3x
2 − 4x −12=0
x
2(x+3)−4(x+3)=0
(x
2−4)(x+3)=0
(x−2)(x+2)(x+3)=0
x=2 v x=−2 v x=−3
b)x
3 + 5x
2 − 6x > 0
x(x
2+5x+6)>0
x=0 lub Δ=25−4*1*6=25−24=1
√Δ=1
c) x
3 − 4x< 0
dalej wg wskazówek
Gwiazdki
d)[ułamek]
x+9 | |
| = x−3 /*(x+2) − przy równaniach nie trzeba sprowadzać do wspólnego mianownika, |
x+2 | |
tylko wymnożyć obustronnie przez wspólny mianownik − jest prościej.
D=R−{−2} dziedzina równania
x+9=(x−3)(x+2)
x+9=x*2+2x−3x−6
0=x
2−2x−15
x
2−2x−15=0
Δ=(−2)
2−4*1*(−15)=4+60=64
√Δ=8
| 2+8 | | 10 | |
x2= |
| = |
| =5 → oba należą do dziedziny.
|
| 2 | | 2 | |
e) [ułamek] x−3/x+2 <5
wg wskazówek
Gwiazdki
24 maj 00:21
Kasia:

Pomóżcie Mi to rozwiązac
6 wrz 12:04
ICSP: √x+3 +
√5x+7 =
√4x + 4
6 wrz 12:13
Kasia: tak
6 wrz 12:15
ICSP: mi to wygląda na brak rozwiązań, ale pewien nie jestem.
6 wrz 12:22
Kasia: hmm..sama nie wiem nawet jak sie zabrac za to zadanie
6 wrz 12:23
ICSP: Zrobię na spokojnie jak wrócę − za około półtorej godziny.
6 wrz 12:24
Mateusz:
Kasia po 1) na przyszłosc zakładaj osobny wątek

2) załoz najpierw załozenia x+3≥0 5x+7≥0 i 4x+4≥0
teraz podnies rownanie do kwadratu obustronnie i rozwiąż tylko uwaga czasami moze zdarzyc sie
tzw obcy pierwiastek czyli taki ktory nie spełnia równania dzieje się tak dlatego ze nie
zawsze podnoszenie do kwadratu powoduje otrzymanie równania równoważnego wiec jedyny sposob
zeby taki pierwiastek wyłapac to podstawienie do wyjsciowego rownania podam ci na innym
przykładzie:
√x+4=x−2
√x+4=x−2/
2
(
√x+4)
2=(x−2)
2
x+4=x
2−4x+4=> x
2−5x=0, x(x−5)=0 czyli x=0 v x=5
i po podstawieniu do wyjsciowego rownania widac ze 0 nie spełnia go
6 wrz 12:25
Kasia: dziękuje bardzo !
6 wrz 12:28
6 wrz 12:47
pigor: ... no to zobaczmy np. tak : dziedzina
D
r = {x∊R: x+3≥0 i 5x+7≥0 i 4x+4≥0} ⇒ x≥−3 i x≥−1,4 i x≥−1 ⇒
Dr= [−1;+∞) , a w niej
√x+3+√5x+7= √4x + 4 /
2 ⇔ x+3+2
√(x+3)(5x+7)+5x+7= 4x+4 ⇔
⇔ 2
√(x+3)(5x+7)= −2x−6 / : 2 ⇔
√(x+3)(5x+7)=
−x−3 , ale
−x−3≥0 i
x≥−1 z D
r ⇔
x≤−3 i x≥−1 ⇔
x∊∅ , zatem dane
równanie jest
sprzeczne . ...
6 wrz 13:18
Justyna. : 1.Dany jest wielomian w(x)= 2x4+x3−8x2−x+6
a) . znajdź pierwiastek wielomianu
2. Rozwiąż równania
a). x3−16x=0
b). x3−x2+8x−8=0
c). x3−5x2−2x+10=0
8 wrz 13:53
Justyna. : Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań . Z góry dziękuję .
8 wrz 13:54
Piotr:
Dodaj nowe zadanie !
8 wrz 13:54
Basia: Mateusz
przykład, który podajesz nie przystaje do zadania Kasi
w równaniu
√x+3 + √5x+7 = √4x + 4
obie strony są nieujemne i wobec tego po podniesieniu do ()2 dostajesz równanie równoważne
oczywiście najpierw założenia
x≥ −3 i x≥ −75 i x≥ − 1 ⇒ x≥ −1
x+3 + 2√(x+3)(5x+7) + 5x + 7 = 4x + 4
2√(x+3)(5x+7) = −2x − 6 :2
√(x+3)(5x+7) = −x−3
dla −x−3<0 czyli dla x>−3
nie ma rozwiązania bo (lewa dodatnia) ≠ (prawej ujemnej)
czyli musiałoby być x≤ −3
i koniec zabawy, bo to jest sprzeczne z założeniem
8 wrz 15:10
xyz: Wyznacz zbiór liczb, które spełniają obie nierówności: 3x +2> 0 i 2 + x ≥ 5.
10 mar 12:16
aśku: Dla jakiej wartości parametru a∈R wielomian W(x) = x13+3x+ a dzieli się bez reszty przez
x+1 ? z góry dziękuję
26 mar 17:16
krystek: W(−1)=0 podstaw za x=−1 i wylicz a
26 mar 17:22