Dany jest pierwszy wyraz i różnica skończonego ciągu arytmetycznego: a1 = –8, r
olkaa: Dany jest pierwszy wyraz i różnica skończonego ciągu arytmetycznego: a1 = –8, r = 3. Wy nacz
liczbę wyrazów ciągu, wiedząc, że ich suma jest równa 1065.
8 wrz 18:31
anmel: Skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
czyli
2130= −19n + 3n
2
3n
2 − 19 n −2130 = 0
liczymy deltę
Δ = 19
2 − 4* 3*(−2130)
Δ = 25921
√Δ = 161
Odp: 30 wyrazów (odpowiedź x
1 odpada bo n∊N dodatnich)
9 wrz 13:10
Gustlik: Można też zrobić tak:
Najpierw wyznaczam wzór ogólny ciągu:
a
n=a
1+(n−1)r=−8+(n−1)*3=−8+3n−3=3n−11
Podstawiam to za a
n do wzoru na sumę ciągu:
| | (a1+an)*n | | (−8+3n−11)*n | | (3n−19)*n | |
Sn= |
| = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Rozwiązuję równanie:
10 wrz 02:03