karmnik: Witam.
Mam taką prośbę. Czy mógłby ktoś spróbować obliczyć takie zadanie: 2xlog
2/3x=
4√32/3
Bo miałem takie zadanie na kolokwium, ale w oryginale, w książce to znaczy zadanie
wyglądąło tak:
log
2/3x
2x =
4√32/3
po prostu ten log
2/3x był w potędze x a nie zaraz za nim

I czy mógłby ktoś mi powiedzieć czy to zadanie 2xlog
2/3x=
4√32/3 jest wogóle
rozwiązywalne, bo ja nie mam pojęcia jak to wyliczyć. Potrafię tylko to skrócić na:
xlog
2/3x=
4√2/3. Można zrobić coś dalej
23 gru 20:14
karmnik: Mój facet od matmy często robi głupie błędy i po prostu chciałbym, zeby ktoś mnie
utwierdził wprzekonaniu, że teraz też się pomylił.
23 gru 20:17
anmario:
2xlog2/3x=4√32/3
po podzieleniu stron równania przez 2:
xlog2/3x=4√2/3
po skorzystaniu z własności alogb=logba:
log2/3xx=log2/3(1/4)
a w konsekwencji:
xx=1/4
i stąd x= -2, co odrzucamy ze względu na dziedzinę, ale z wykresu funkcji y=xx wynika,
że istnieje jeszcze jedno rozwiązanie rzeczywiste, jednak chyba nie jest do znalezienia
metodami analitycznymi.
Wesołych Świąt dla wszystkich
26 gru 05:07
karmnik: A jak zrobiłeś z
4√2/3 log
2/3(1/4)
26 gru 10:40
anmario:
Sorki, błąd w sztuce, była piąta rano a ja sam po mocno wyczerpującym spotkaniu rodzinnym

Oczywiście musi być:
(2/3)
1/4=log
2/3(2/3)
[(2/3)1/4] więc x
x= (2/3)
[(2/3)1/4] co
chyba możliwości dalszej analizy wyczerpuje do końca, niezależnie od tego, że jakieś
rozwiązanie z pewnością istnieje. Wniosek jednak jest chyba taki, że prowadzący pomylił
się a reszta zależy chyba od sposobu w jaki podejdzie do swojej pomyłki, czyli czy
będzie żądał wyniku na x
x czy po prostu całkiem anuluje to zadanie.
26 gru 13:16
Gwiazdka:
Tak anmario!... tylko ten drugi wariant zpisu tego równania
jest poprawny

Rozwiązanie należy pozostawić w gestii osoby ,która z pewnością
podała błędny zapis tego równania

( też tak myślę!)
Pozdrawiam!
26 gru 13:44
karmnik: Ok. Dziękuję Wam bardzo.
Mi na kole tez właśnie wyszło 'tylko' xx a to jednak nie jest normalne rozwiązanie.
Pomogliście mi bardzo. Pozdrawiam.
26 gru 13:53
Eaniel: Uzupełnię tylko drobną uwagą, że metody analityczne takich równań nigdy przypadkowo nie
"gubią" wyników - tak jak byś pisał maturę albo jakieś zawody, pamiętaj o tym.
Zawsze albo dostarczają rozwiązania (w szczególności może to być zbiór pusty, zbiór liczb
rzeczywistych czy inny), albo określają jasno, że wyników dla danego przypadku nie da
się tymi metodami określić (np. rozwiązać dowolnego równania powyżej 4-tego stopnia).
Oczywiście są dziedziny matematyki, w których stosuje się metody nie dające całego obrazu
wyniku a tylko jego części (i to często nie wiadomo jakiej), ale to raczej nie w szkole.
27 gru 00:51