matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
b
Katarina:
CHEMIA Oblicz masę azotanu (V) potasu, jaką należy dodać do 500g 8% roztworu, aby uzyskać roztwór o stężeniu 15%.
8 wrz 17:24
Kejt:
x
=0,08
500
x=40g czyli tyle jest azotanu potasu w roztworze 8%..
40+y
=0,15
500+y
y=... chyba jakoś tak.. wylicz y.
8 wrz 17:30