obliczyć pole zawarte pomiędzy liniami
tomek: y= x3 , y=4x
8 wrz 17:13
Edek: 1o wylicz w których punktach obie funkcje się przecinają
2o sporządź pomocniczy rysunek
3o odejmij całkę funkcji która jest "nad" od całki funkcji która jest "pod"
8 wrz 17:31
ania: ∫6x/(x2+4x+13)
22 lut 01:03
Domel:

1. Miejsca zerowe:
x
3 = 4x => x
3 − 4x = 0 => x*(x
2 − 4) = 0
x
1 = 0 ∨ x
2 = −2 ∨ x
3 = 2
2. Przyjmuję granice x∊<0;2>
P
1/2 =
0 ∫
2(4x − x
3) dx =
0 ∫
2(4x dx −
0 ∫
2x
3 dx =
| | 1 | | 1 | |
P1/2 = 2x2 0|2 − |
| x4 0|2 = 2*4 − |
| *16 = 8 − 4 = 4 |
| | 4 | | 4 | |
P
C = 2*P
1/2 = 2 * 4 = 8
22 lut 02:13