| 2√3 | ||
cosα+cosβ= | ||
| 3 |
| π | ||
gdzie β= | −α | |
| 2 |
| π | ||
cosβ=cos( | −α)=sinα | |
| 2 |
| 2√3 | ||
cosα+sinα= | ||
| 3 |
| 2√3 | ||
√1−sin2α+sinα= | ||
| 3 |
| 2√3 | ||
√1−sin2α= | −sinα /2 | |
| 3 |
| 4 | 4√3 | |||
|1−sin2α|= | − | sinα+sin2α | ||
| 3 | 3 |
| 4 | 4√3 | |||
1−sin2α= | − | sinα+sin2α | ||
| 3 | 3 |
| 4√3 | 1 | |||
2sin2α− | sinα+ | =0 | ||
| 3 | 3 |
| 4√3 | 1 | |||
2t2− | t+ | =0 | ||
| 3 | 3 |
| 16 | 8 | 8 | ||||
Δ= | − | = | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 2√6 | ||
√Δ= | ||
| 3 |
| 2√3−√6 | |||||||||||||||
t1 = | = | |||||||||||||||
| 4 | 6 |
| 2√3+√6 | ||
t2= | ||
| 6 |
| 2√3−√6 | 2√3+√6 | |||
sinα= | v sinα= | |||
| 6 | 6 |
| 2√3−√6 | |
≈ 0,17 | |
| 6 |
| 2√3+√6 | |
≈ 0,985 | |
| 6 |
| π | ||
sinβ=sin( | −α)=cosα | |
| 2 |
| 2√3 | ||
cosα+ cosβ= cosα+sinα= | ||
| 3 |
mamy
cosα = sinβ
i
cosβ = sinα,
znamy wiec sume sinβ + sinα
i dalej:
(sinβ + sinα)2 = sin2β + 2sinβ sinα + sin2α
czyli wystarczy policzyc sin2β + sin2α −− ale to sie rowna 1
(z poczatkowych obserwacji i
jedynki tryg.)