Zbadaj czy istnieje kąt ostry alfa gdy: sin alfa= 1/4, a cos =3/4
justa:
8 wrz 16:56
justa: Zbadaj czy istnieje kąt ostry alfa gdy: sin alfa= 1/4, a cos =3/4
8 wrz 16:56
xxx:
a taki wzór znasz sin2α + cos2 = 1 ?
znak α jest tutaj, rozejrzyj się
8 wrz 16:58
Karolina: sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie:
a) tgα (sinα + cosα)2 − sin2α=
b)cosα /1+ sinα + 1+ sinα/ cosα=
11 wrz 19:00
rumpek: | | sinx | |
a) tgx(sinx + cosx)2 − sin2x = |
| * (sin2x + cos2x + 2sinxcosx) − sin2x = |
| | cosx | |
| | sinx | | sinx | |
= |
| * (1 + 2sinxcosx) − sin2x = |
| + 2sin2x − sin2x = tgx + sin2x |
| | cosx | | cosx | |
11 wrz 19:03
rumpek: | | cosx | | 1 + sinx | |
b) |
| + |
| = (*) Tak to ma wyglądać? (*) |
| | 1 + sinx | | cosx | |
| cos2x + (1 + sinx)2 | |
| = ... |
| cosx + sinxcosx | |
11 wrz 19:05
Karolina: tak dokładnie tak ma to wyglądać
11 wrz 19:15
Karolina: Zbadaj czy istnieje kąt ostry α, gdy:
c) tgα=2−√3 i ctg=2+ √3
d)cosα=9/41 i tgα=4
11 wrz 19:33