enter: zbadaj czy funkcje w(x) i f(x) są równe jeśli:
4.6
a) W(x)=2x3/x2 F(x)=2x ja to zrobiłam tak: (2*x*x*x)/(x*x) skróciłam sobie po dwa iksy
i mi zostało 2x⇒ że są równe... a w odp napisali że nie, dlaczego?
b) W(x)= (x4-4)/(x+2) F(x)=x-2 ja to zrobiłam tak: (x2+2)(x2-2)/(x+2) i nic się nie
skróciło, czyli wyszło tak jak w odp "nie" ale czy takie rozpisanie wystarczy i jest
poprawne?
d) W(x)=(x4+10x2+25)/(x2+5) f(x)=x2+5 ja zrobiłam tak: x2=t, t≥0
W(x)=(t2+10t+25)/(t+5)
Δt =0 t=-5|sprzeczne z zał(t≥0) i wyszło mi że skoro się nie skróci do postaci takiej
jak f(x) to nie są równe, a w odp jest, że "tak"... czyli kolejny błąd, dlaczego?
4.7
a) W(x)=(x2-1)/(x+1) F(x)=x-1
b) W(x)=(-3x2-3)/(x2+1) F(x)=-3
c) W(x)=(-2x4+2)/(x2-1) F(x)=-2x2-2
23 gru 15:22
Mikołaj:
a) no bo skracamy przy założeniu ,że x≠0
czyli dziedzina W(x): to R-{0}
a dziedzina F(x) ; to całe R więc nie są równe!
b) podobnie określasz dziedzinę W(x) : D = R - {-2}
F(x) : D= R
d) podobnie
W(x): D = R
f(x) : D= R ale zauważ ,że :
x
4 +10x
2 +25 = (x
2 +5)
2 czyli się skróci
W(x) = (x
2 +5)
2 / (x
2 +5)
czyli W(x) = x
2 +5 więc są równe w swoich tych samych dziedzinach!
4.7 pomyśl sama ! ( pamiętaj o określeniu dziedziny !

powodzenia !
Wesołych Świąt!
23 gru 18:31
enter: Mikołaj dzięki. Określałam dziedzinę pisząc na kartce, ale po prostu nie wiedziałam, że
jeśli dziedziny są różne to funkcje nie są sobie równe (tak wynika z Twojej odp)
23 gru 20:24
Mikołaj:
I tak jest! Jeżeli funkcje są równe to to w tej samej dziedzinie!
24 gru 01:05