prosze o pomoc :)
Aniaaa :): na trójkącie równobocznym o polu 4 pierwiastka 3 opisano koło. oblicz pole tego koła
8 wrz 16:31
Godzio:
Narysuj rysunek i napisz znane Ci wzory na:
Pole trójkąta równobocznego, wysokość trójkąta równobocznego i promień okręgu opisanego na
trójkącie równobocznym
8 wrz 16:35
Aniaaa :): ja wiem jak to mniej więcej zrobic, tylko ze mi coś dziwne liczby wychodzą..

prosze o
rozwiązanie
8 wrz 16:37
xxx:
Nie podpuszczaj, mam wrazenie, że czekasz na gotowe rozwiązanie. Pokaż swoje obliczenia,
zobaczymy, czy są dobre.
8 wrz 16:39
Aniaaa :): no to tak:
P=a2√3/4
i z tego mi wyszło ze a=4
h=43√3/2 =2√3
R=2/3 * 2√3 i tu mi sie wszystlo wali
8 wrz 16:43
8 wrz 16:45
Godzio:
Ale wszystko jest dobrze
| | 4√3 | |
Czy wynik R = |
| jest zły ? |
| | 3 | |
8 wrz 16:45
b.: | | 4√3 | |
ale co sie wali? masz przeciez wynik: R=2/3 * 2√3 = |
| |
| | 3 | |
8 wrz 16:46
Aniaaa :): bo ja to obliczyłam ze wyszło mi 1 1/3
√3 i cos mi tu nie grało.. i co dalej mam zrobic
8 wrz 16:49
Święty: Obliczyć pole koła
8 wrz 16:49
Aniaaa :): dziekuje

już czaje
8 wrz 16:52