Podstawienie w całce z arcsin
Zztop: Cześć, mam taką całkę: (arcsinx)2dx i podstawienia:
arcsinx=t
x=sint
dx=costdt
Skąd takie podstawienia?
8 wrz 13:59
Amaz:
stąd, że po tych podstawieniach otrzymujesz całkę:
∫ t2costdt, którą można rozwiązać przez części
8 wrz 15:06
anna: Amaz, pomóż mi
8 wrz 15:12
Zztop: No tak, tylko że potem mam
arcsinx=t
x=sint
cost=√1−x2
Dlaczego to się zmienia?
8 wrz 15:28
Edek: gdyż arcus sinus jest funkcją odwrotną do funkcji sinus,np.
wówczas
u Ciebie jest dokonane podstawienie arcsinx=t
wówczas x=sint
a z jedynki trygonometrycznej wyliczymy sobie cost
sin
2t+cos
2t=1
8 wrz 16:40