całka
mateusz: oblicz całkę ∫x2 sinx dx coś trzeba podstawić za t tylko nie wiem co
8 wrz 09:24
Edek: nic nie trzeba podstawiać, tutaj najlepiej skorzystać z całkowania przez części.
8 wrz 09:26
mateusz: f = x2 f' = 2x
g' = sin x g = −cosx
∫x2 sin x dx = −x2 cos x − ∫ − 2x cos x = − x2 cos x +...?
8 wrz 09:32
think: mateusz i znowu przez części

∫xcosx
f = x ....
8 wrz 09:51
mateusz: ∫ x cos x f = x f' = 1
g' = cos x g = − sin x
= − x sinx + cosx
czyli całośc = −x cos x + 2 x sin x + cos x +C gdzieś chyba jest błąd bo w odpowiedziach jest
(2−x)2 cos x + 2 x sin x + cos x +C
8 wrz 09:58
think: mateusz a czy przypadkiem funkcją pierwotą cosx nie jest sinx zamiast −sinx które napisałeś?
8 wrz 10:13
think: poza tym pamiętaj, liczysz ∫xcosx, ale to co wyjdzie masz pomnożyć przez 2

−x
2cosx +
2 ∫ xcosxdx
8 wrz 10:15
mateusz: aha no tak te znaki zawsze mi się mylą a wtedy zmieni się tylko znak przd 2 x sin x a skąd się
bierze (2−x)
2
8 wrz 10:17
think: no tego to nie wiem może się pomylili i miało być (2 − x2) wtedy to rozumiem wyłączyli przed
nawias część wspólną i już, ale sprawdzałam nie pomyliłeś się nigdzie przy całkowaniu przez
części.
8 wrz 10:19
mateusz: Dzięki wielkie! Jesteś super
8 wrz 10:23
think: 
też tak myślę

pozdrawiam
8 wrz 10:24