lehu: 36*3x=26*2x
myślałem nad tym twierdzeniem ax=b ⇔ x=logab
ale tu jest jednak ax=bx...; -)
23 gru 12:55
Dj Kichawa: podziel przez 2
x i jest juz prawie rozwiazane
23 gru 13:24
Dj Kichawa: nastepnie przez 36
i na koncu wyjdzie ci ze
x=-6
23 gru 13:45
Max: 36+x = 26+x /:26+x
(3/2)6+x = 1
(3/2)6+x = (3/2)0
6+x=0
x=-6
23 gru 14:08
lehu: mi również tak wyszło : )
dzięki chłopaki!
23 gru 14:21
lehu: Nie robię kolejnego tematu, żeby spamu nie było

Naprawdę nie mam pojęcia, jak to
rozwiązać.
2
2x+10
x>6
x+15
x
25 gru 12:59
Jakub: Spróbuj tak:
2
2x + 10
x > 6
x + 15
x
2
x*2
x + 2
x*5
x > 2
x*3
x + 3
x*5
x
2
x (2
x + 5
x) > 3
x (2
x + 5
x)
2
x (2
x + 5
x) - 3
x (2
x + 5
x) > 0
(2
x+5
x) (2
x-3
x) > 0
Iloczyn jest dodatni, gdy oba składniki iloczynu są dodatnie lub oba składniki są ujemne.
Pierwsza możliwość. ------------------------
{2
x+5
x>0 <-- to spełnione dla wszystkich x (potęga zawsze >0)
{2
x-3
x>0 <- tylko tą nierównością się zajmę
2
x > 3
x /:3
x
2
x/3
x>1
(2/3)
x>1
(2/3)
x>(2/3)
0
x<0
Odp. x<0
Druga możliwość. ----------------------------
{2
x+5
x < 0 <-- to nie ma rozwiązania
{2
x-3
x < 0 <- nie ma sensu rozwiązywać bo patrz piętro wyżej
Odp. nie ma rozwiązania
Odp. x<0
Uff, wreszcie udało mi się rozgrzać ręce po przyjściu z dworu
25 gru 13:28
lehu: Jak wyczaić, kiedy x∈R a kiedy x nie ma rozwiązania? : )
25 gru 19:03
lehu: już wiem, niech to będzie pytanie retoryczne
25 gru 19:13