statystyka
bibi: Ciężar pomarańczy jest zmienną losową w rozkładzie normalnym ze średnią 195,6 g i wariancją
16,3. Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej dwa z czterech losowo wybranych owoców będą
miały ciężar powyżej przeciętnej (średniej).
8 wrz 08:53
bibi: Please o pomoc
9 wrz 09:07
bibi: No i Milusińscy nikt nie "pyknie" tego zadanka?
10 wrz 21:59
sushi_ gg6397228: trzeba policzyc sume prawdopobobienstw 2 powyzej + 3 powyzej +4 powyzej
rozklad standaryzacja i graniczny
P(x> 2*srednia)= 1− (X≤ 2* srednia)=
| | x− 2*srednia | | 2*srednia− 2*srednia | |
=1− P( |
| ≤ |
| )= |
| | odchylenia*√2 | | odchylenia*√2 | |
| | 2*srednia− 2*srednia | |
=1− ∅( |
| ) |
| | odchylenia*√2 | |
10 wrz 22:10
bibi: tutaj nie ma jakiegoś błędu?− ten zapis jakiś niezrozumiały:
w liczniku 2* średnia − 2* średnia?
10 wrz 22:22
sushi_ gg6397228: dla mnie to juz drugie zdanie to jest cos nie tak
10 wrz 22:24
sushi_ gg6397228: jezeli zajmniemy sie sama standaryzacja to mamy
P(X> srednia)=
1−P(x≤srednia)==standaryzacja=
| | x− srednia | | srednia − srednia | |
1−P( |
| ≤ |
| )= |
| | odchylenie | | odchylenie | |
= 1− ∅(0)= 1/2
czyli 0,5 ze powyzej sredniej, 0,5 ponizej sredniej
i teraz robimy to co dales w innym temacie
2 powyzej : ilosc mozliwosci wylosowania dwoch* 0,5*0,5 *0,5*0,5 (ponizej, ponizej, powyzej,
powyzej)
10 wrz 22:34
bibi: dla mnie to Twoje rozwiązanie jest jakieś zawiłe, ale i tak dzięki za pomoc
11 wrz 09:19