wielokąty, figury podobne
anna: 1) Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny, którego dłuższa podstawa ma długość 3r.
Oblicz pole trapezu.
2)Oblicz promieć okręgu wpisanego:
a) w trójkąt o obwodzie 30cm i polu 50cm2
b) w czworokąt o obwodzie 40cm i polu 60cm2
c) w wielokąt o obwodzie 50cm i polu 100cm2
3) Czworokąt ABCD wpisany jest w okrąg. Oblicz promień tego okręgu, jeśłi |AB|=|AC|=4 oraz
|BD|=|CD|=6.
8 wrz 08:30
anna: 1) Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny, którego dłuższa podstawa ma długość 3r.
Oblicz pole trapezu.
2)Oblicz promieć okręgu wpisanego:
a) w trójkąt o obwodzie 30cm i polu 50cm2
b) w czworokąt o obwodzie 40cm i polu 60cm2
c) w wielokąt o obwodzie 50cm i polu 100cm2
3) Czworokąt ABCD wpisany jest w okrąg. Oblicz promień tego okręgu, jeśłi |AB|=|AC|=4 oraz
|BD|=|CD|=6.
8 wrz 15:00
Godzio:

Zadanie 1.
Z podobieństwa:
| | 3r + 1,5r | |
P = |
| * 2r = ... |
| | 2 | |
8 wrz 16:01
Godzio: zad 2.
| | 2P | |
r = |
| −− czyli w liczniku masz 2 * pole, a w mianowniku obwód to już sobie |
| | a + b + c | |
poradzisz
tak samo z pozostałymi
| | 2P | | 2 * 100 | |
c) r = |
| = |
| = ... |
| | a + b + c + d + ... | | 50 | |
jak nie będziesz wiedziała skąd się to bierze to pisz
8 wrz 16:05
Anna: Dziękuję, ze mi pomogłeś. Spoko, sama doszłam do tego skądś się co wzięło. Mam nadzieję, ze
dzięki temu będzie już coraz mniej kłopotów
8 wrz 17:33
Klaudia: Udowodnij, że każda przekątna czworokąta ma długość mniejszą od połowy jego obwodu.
Pomóżcie plissss..
19 maj 13:17
pigor: ..., narysuj sobie dowolny czworokąt ABCD i np. przekątną AC,
to suma |AB|+|BC|+|CD|+|CA|=2p − obwód tego czworokąta
i masz układ 2−óch nierówności (warunków istnienia) trójkąta :
|AC|< |AD|+|DC| i |AC|<|AB|+|BC| /+ stronami ⇔
⇔ 2|AC|< |AD|+|DC|+|AB|+|BC| ⇔ 2|AC|< 2p /:2 ⇔
⇔
|AC|< p , a to należało wykazać (c.n.w.)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. możesz się ...

sprawdzić i analogicznie wykazać
to samo dla drugiej BD przekątnej i to tyle; nie jeszcze jedno:
na drugi raz zakładaj
nowy temat (post) na swoją prośbę,
19 maj 14:37