matematykaszkolna.pl
wielokąty, figury podobne anna: 1) Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny, którego dłuższa podstawa ma długość 3r. Oblicz pole trapezu. 2)Oblicz promieć okręgu wpisanego: a) w trójkąt o obwodzie 30cm i polu 50cm2 b) w czworokąt o obwodzie 40cm i polu 60cm2 c) w wielokąt o obwodzie 50cm i polu 100cm2 3) Czworokąt ABCD wpisany jest w okrąg. Oblicz promień tego okręgu, jeśłi |AB|=|AC|=4 oraz |BD|=|CD|=6.
8 wrz 08:30
anna: 1) Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny, którego dłuższa podstawa ma długość 3r. Oblicz pole trapezu. 2)Oblicz promieć okręgu wpisanego: a) w trójkąt o obwodzie 30cm i polu 50cm2 b) w czworokąt o obwodzie 40cm i polu 60cm2 c) w wielokąt o obwodzie 50cm i polu 100cm2 3) Czworokąt ABCD wpisany jest w okrąg. Oblicz promień tego okręgu, jeśłi |AB|=|AC|=4 oraz |BD|=|CD|=6.
8 wrz 15:00
Godzio: rysunekZadanie 1. Z podobieństwa:
x r 

=

r 2r 
 1 
x =

r
 2 
 3r + 1,5r 
P =

* 2r = ...
 2 
8 wrz 16:01
Godzio: zad 2.
 2P 
r =

−− czyli w liczniku masz 2 * pole, a w mianowniku obwód to już sobie
 a + b + c 
poradzisz tak samo z pozostałymi
 2P 
b) r =

a + b + c + d 
 2P 2 * 100 
c) r =

=

= ...
 a + b + c + d + ... 50 
jak nie będziesz wiedziała skąd się to bierze to pisz
8 wrz 16:05
Anna: Dziękuję, ze mi pomogłeś. Spoko, sama doszłam do tego skądś się co wzięło. Mam nadzieję, ze dzięki temu będzie już coraz mniej kłopotów emotka
8 wrz 17:33
Klaudia: Udowodnij, że każda przekątna czworokąta ma długość mniejszą od połowy jego obwodu. Pomóżcie plissss..
19 maj 13:17
pigor: ..., narysuj sobie dowolny czworokąt ABCD i np. przekątną AC, to suma |AB|+|BC|+|CD|+|CA|=2p − obwód tego czworokąta i masz układ 2−óch nierówności (warunków istnienia) trójkąta : |AC|< |AD|+|DC| i |AC|<|AB|+|BC| /+ stronami ⇔ ⇔ 2|AC|< |AD|+|DC|+|AB|+|BC| ⇔ 2|AC|< 2p /:2 ⇔ ⇔ |AC|< p , a to należało wykazać (c.n.w.) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− p.s. możesz się ...emotka sprawdzić i analogicznie wykazać to samo dla drugiej BD przekątnej i to tyle; nie jeszcze jedno: na drugi raz zakładaj nowy temat (post) na swoją prośbę,
19 maj 14:37