wiellokąty, figury podobne, twierdzenia sinusów i cosinusów
anna:

1) Oblicz pole zacieniowanego obrazu:
( zacieniowane nie jest tylko okrąg wpisany w trójkąt)
8 wrz 08:25
think: znasz wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt?
8 wrz 10:31
think: poszukaj w dziale planimetria zakładka okrąg wpisany w trójkąt. Myślę że z tą informacją już
jesteś w stanie sama rozwiązać to zadanie

powodzenia.
8 wrz 10:32
anna: no znam, ale co z tego...nie rozumiem o co w tym chodzi. przecież trzeba pole obliczyć. proszę
o pomoc i wytłumaczenie
8 wrz 14:59
Godzio:
Pole zacieniowanego to:
P
O − P
o = πR
2 − πr
2
| | 1 | | √3 | |
PΔ = |
| *5*8*sin60o = 20 * |
| = 10√3 |
| | 2 | | 2 | |
z tw. cosinusów mamy:
x
2 = 25 + 64 − 90cos60
o x − trzeci bok
x
2 = 89 − 45
x
2 = 44
x = 2
√11
oblicz R i r i oblicz to:
πR
2 − πr
2 = ...
8 wrz 15:43
Anna: dziękuję. teraz tylko troche nad tym posiedzę i będę wiedziała jak robić następne zadania tego
typu
8 wrz 15:54
krzys: 64,⋀3
5 sty 09:32