U{cos2α}{1+sin2α}=U{ctgα-1}{ctgα+1}
smiley: Wykaż, że:
| cos2α | | ctgα−1 | |
| = |
| |
| 1+sin2α | | ctgα+1 | |
7 wrz 22:25
Maciek: Od lewej do prawej i wzory na cos2α i sin2α
7 wrz 22:25
smiley: może ktoś to zrobić?
7 wrz 23:14
Godzio:
| | cos2α − sin2α | | | |
L = |
| * |
| = |
| | 1 + 2sinαcosα | | | |
| ctg2α − 1 | |
| = |
| sin2α | | cos2α | |
| + |
| + 2ctgα | | sin2α | | sin2α | |
| |
| | ctg2α − 1 | | (ctgα − 1)(ctgα + 1) | |
= |
| = |
| = |
| | 1 + ctg2α + 2ctgα | | (ctg + 1)2 | |
7 wrz 23:27
smiley: na czym polega przejście w mianowniku z 2 do 3 linijki?
7 wrz 23:38
Eta:
Wychodzimy od prawej strony:
| | cosα−sinα | | sinα | | cosα−sinα | | cosα+sinα | |
P= |
| * |
| = |
| * |
| =
|
| | sinα | | cosα+sinα | | cosα+sinα | | cosα+sinα | |
| | cos2α− sin2α | | cos2α | |
= |
| = |
| =
|
| | ( cosα+sinα)2 | | sin2α+2sinα*cosα+cos2α | |
L=P przy założeniach ..................... podaj je
7 wrz 23:39
smiley: już nie trzeba, rozumiem.
dzięki
7 wrz 23:39
Godzio:
Byłem prawie pewien że o to zapytasz ale nie chciało mi się już pisać
| 1 | | sin2α + cos2α | | sin2α | | cos2α | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| sin2α | | sin2α | | sin2α | | cos2α | |
1 + ctg
2α
7 wrz 23:40
smiley: Dzięki wielkie, obydwa sposoby świetne, nie myślałem, żeby przez coś pomnożyć.
7 wrz 23:42