geometria
Tomek: Potrzebuję pomocy.
Każda krawędź ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość c=4cm. Oblicz pole pow.
całkowitej i objętość
Z góry dziękuje
7 wrz 22:04
Godzio: to w czym problem skoro wszystko dane

?
To jest sześcian

:
V = 4
3
P
c = 6 * 4
2
7 wrz 22:05
Tomek: Niee przecież to jest ostrosłup każda krawędź ma 4 cm a V=1/3Pp*h, a Pc=Pp+Pb tylko mi jakieś
kosmiczne wyniki wychodzą
7 wrz 22:08
robinka: to jest ostrosłup
7 wrz 22:09
robinka: ile ci wyszło H?
7 wrz 22:11
Godzio: aaa

nie doczytałem

w takim razie:
a = 4
H = 2
√2
h = 2
√3
7 wrz 22:12
robinka:
42=H2+(2√2)2
16=H2+8
H2=8
H=2√2
7 wrz 22:12
Tomek: Mi wyszło 2√2 ale to raczej nie to
7 wrz 22:13
Tomek: A to dobrze mi wyszło tylko V wyszło mi 10{1}{3}√2
7 wrz 22:15
Tomek: 10 13 √2
7 wrz 22:16
robinka: h
2=8+4
h=
√12
h=2
√3
| | 1 | |
Pc=4* |
| *4*2√3+42=16√3+16 |
| | 2 | |
7 wrz 22:21
Bogdan:
| | 1 | |
h = |
| *4√3 = 2√3, h2 = 12 (każda ściana boczna jest trójkątem równobocznym) |
| | 2 | |
H =
√ 12 − 4 = 2
√2
| | 1 | | 1 | |
PC = 42 + 4* |
| *42√3 = 16 + 16√3 (pole trójkąta równob.: P = |
| a2√3) |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 32 | |
V = |
| * 42 * 2√2 = |
| √2 |
| | 3 | | 3 | |
7 wrz 22:27
robinka: śliczny rysunek Bogdanie
7 wrz 22:31
Tomek: Dziękuje bardzo
7 wrz 22:40
Bogdan:
Dziękuję

, ale najważniejsze, że nasze wyniki są takie same, więc się wzajemnie potwierdzają.
7 wrz 22:40
sdsss: jd
16 maj 17:53
sdsss: jd jd jd
16 maj 17:53
sdsss: δδδδδδδδ jdδδδδδδδδδ
16 maj 17:53