Alhandro: Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan
1.Strons ksiazki ma obwod 68cm. oblicz jakie wymiary powinna miec strona tej ksiazki aby
zapewnic maksymalna powierzchnie druku jesli zaklada sie ze marginesy boczne i dolny
bede 1cm a gorny 2cm.
2.hurtownik sprzedaje obuwie po 80zl za pare o ile zamowienie jest mnijesze niz 50 par
butow. jesli zamowienie jest od 60 do 600 par to cena obuwia spada o 10groszy pomnozone
przez liczbe zamowionych par. jaka wielkosc zamowienia maksymalizuje dochod hurtownika ?
Ile wyniesie ten dochod ?
23 gru 11:40
adm: 1.
a- długość książki
b-szerokość ksiązki
2a+2b=68
y=(a-2)(b-3)
a=34-b
y=(32-b)(b-3)
y=-b
2+35b-96
f
max gdy b=x
w=-b/2a
x=-35/-2=17,5cm
68-2*17,5=16,5
odp: 17,5cmx16,5cm
na pewno się wynik zgadza
23 gru 15:33
adm: wystąpiła jednak w pewnym momencie kolizja oznaczeń, ale trochę pomyślisz i się
zorientujesz. wesołych świąt
23 gru 15:34
Alhandro: Nawzajem adm. Czy ktos bedzie tak dobry i rozwiaze 2 ?
23 gru 16:40
xpt: Alhandro - Ty chcesz pomocy, czy gotowego rozwiązania ?
Próbowałeś/łaś w ogóle zająć się tym zadaniem ?
Zadanie drugie można rozwiązać analizując rozwiązanie zadanie pierwszego.
23 gru 19:52
adm: xpt z takiego właśnie powodu rozwiązałam tylko pierwsze

te zadanka są banalne, ogólnie
chodzi tu o to, abyś stworzył funkcję jednej zmiennej x i wiedział, że uogulniając f
max/min (zależy jaką masz funkcję, czy ma max czy min) gdy x=x
w=-b/2a. chcesz więcej
pomocy napisz własne rozwiązanie, sprawdzę, jak nie, to nie.
23 gru 20:22
Eaniel: Ale autor drugiego zadania według mnie mógł się bardziej postarać; musiałem przeczytać
kilka razy to zadanie, żeby się zorientować w błędach i uproszczeniach.
Dochód (inaczej zysk) to jest różnica pomiędzy przychodem a kosztem. Czyli zarobię tyle,
za ile uda mi się sprzedać (przychód) minus koszty które musiałem ponieść (np. na
produkcję tych butów, transport, materiały itp).
Nie ma mowy, żeby w tym zadaniu mówić o dochodzie, bo nie znamy przecież kosztów, ani nie
ma żadnego słowa o przychodzie.
Żeby w ogóle móc o tym zadaniu myśleć trzeba przyjąć, że autor zadania miał na myśli
PRZYCHÓD (czyli jaka kwota transakcji zostanie uzyskana ze sprzedaży butów), albo może
miał rzeczywiście na myśli dochód, ale wtedy podawane kwoty to NIE JEST CENA za parę
tylko ZYSK na jednej parze (suma zysków ze sprzedaży wielu par daje rzeczywiście dochód
z transakcji całego zamówienia).
Po drugie według mnie system zamówień jest delikatnie mówiąc - dziwny. Mogę zamówić od 1
do 49 par butów, albo od 60 do 600. Zamówienia pomiędzy 50 a 59 są według treści zadania
niemożliwe - a
Koniec końców wyszło mi, że przychód jest maksymalny dla zamówienia liczącego 400 par.
Jako ciekawostka - jeżeli możliwe byłoby zamówienie powyżej 800 par przy utrzymaniu
sposobu określania ceny która jest w zadaniu, hurtownik musiałby zamawiającemu dopłacać
27 gru 03:20