uzasadnij
kowal: UZASADNIJ, że:
p=NWD(a;b)=NWD(a;b−a), gdy b>a
a=p*n a=p*n
b=p*m b−a=p*(m−n)
m,n − liczby naturalne, które nie mają wspólnego dzielnika
n i (m−n)− nie mogą mieć wspólnego dzielnika
7 wrz 21:38
kowal:
7 wrz 22:47
think: no tak
bo gdyby miały wspólny dzielnik wtedy
k | n ⇒ k | (m − n) ⇒ k | m
i mielibyśmy sprzeczność z tym, że p jest NWD(a,b) bo największym wspólnym dzielnikiem byłoby
k*p
7 wrz 22:52
marlena: a skąd ci się wzięło to "k"?
7 wrz 22:59
think: to był dowód nie wprost założyłam że istnieje taki dzielnik, w tym wypadku k ≠ 1, który dzieli
n i różnicę m − n. Doprowadziło to sprzeczności, czyli do tego co kończy dowód w dowodzie nie
wprost
7 wrz 23:09