trzeba to jakoś skrucić
marjan: 1/√7−√5+√2
7 wrz 21:19
think: trzeba to ale jakoś porządniej zapisać, bo w innym wypadku wątpię, że ktoś będzie chciał to
zrobić.
7 wrz 21:25
think: nie wiadomo gdzie się kończy mianownik, czy się kończy czy też to jest
a może
czy też jeszcze inaczej...
7 wrz 21:26
marjan: druga opcja. dzieki
7 wrz 21:28
think: | 1 | | (√2 − √5) − √7 | |
| * |
| = |
| √7 − √5 + √2 | | (√2 − √5) − √7 | |
| (√2 − √5) − √7 | |
| = |
| 2 − 2√10 + 5 − 7 | |
| (√2 − √5) − √7 | | √10 | |
| * |
| = |
| −2√10 | | √10 | |
| 2√5 − 5√2 − √70 | | √70 + 5√2 − 2√5 | |
| = |
| |
| −20 | | 20 | |
7 wrz 22:09