pomoocyyy!!!
lyans: pole trójkąta ABC jest równe 200, a podstawa AB ma długość 40. podstawę AB podzielono tak
punktami K i L, że |AK|: |KL|: |LB| = 1:3:4. Oblicz pola powstałych trójkątów AKC, KLC, LBC.
POMÓŻCIE PROSZĘ
Eta:

x >0
x+3x+4x = 40 => x = ..........
IAKI= x =..... IKLI= 3x =...... ILBI = 4x=.......
| | 40*h | |
P(ΔABC)= |
| = 200 => h=...........
|
| | 2 | |
wysokość
h jest wspólna dla wszystkich trzech trójkątów
| | 3x*h | |
P(ΔKLC)= |
| =.........
|
| | 2 | |
| | 4x*h | |
P(ΔLBC)= |
| = ...........
|
| | 2 | |
Dokończ obliczenia