Proszę o pomoc w obliczeniu, jak najprostszym sposobem
Help!: | 485*2−8 | |
| |
| 72−7*2416*16−4*2−2 | |
7 wrz 20:35
cetrik: pomagam
7 wrz 20:40
think: sprowadź to wszystko do postaci 2 i 3 w jakiejś potędze.
7 wrz 20:40
Eta:
(48)
5= ( 2*24)
5= 2
5*24
5
72
−7= ( 3*24)
−7= 3
−7−24
−7
16
−4= (2
4)
−4= 2
−16
spróbuj teraz dokończyć
7 wrz 20:42
Help!: mam do tego jeszcze jedno pytanie: czy mogę skrócić powtarzające się podstawy potęg w liczniku
i mianowniku? ;>
7 wrz 20:50
Kejt: tak, możesz. bo to mnożenie..
7 wrz 20:51
Eta:
nie

!
zastosuj a
n *a
m= a
n−m
7 wrz 20:52
Kejt: takie coś miałam na myśli..
7 wrz 20:52
Eta:
Kejt 
Podstaw skracać nie można

!
7 wrz 20:53
Help!: ok, ok

dzięki
7 wrz 20:54
Kejt: ja wiem.. jak już napisałam miałam na myśli zastosowanie tego drugiego wzoru..
7 wrz 20:56
e46_xD: trudno w tym przykładzie zastosować pierwszy wzór blahahaha to trzeba być naprawdę skączonym
debilem by tego nie rozwiązać
7 wrz 21:50
Eta:
ok

poprawiam chochlika:
a
n *a
m= a
n +m
7 wrz 21:53
Eta:
do
e46 ... a no trzeba być "sk
ończonym" i nie znać polskiej poprawnej pisowni !
7 wrz 21:58