Pomoc z zadaniem
Maciekka: Rozwiąż równanie:
√22−x−√10−x=2
lub
√x+3+√3x−2=7
Oraz rozwiąż nierówność:
√x+1−√x−2≤1
lub
√17+x+√17−x<8
Proszę o rozwiązanie jednej nierówności i jednego równania a z drugim sobie raczej poradzę
7 wrz 20:32
think: cóż nie bardzo widzę inne rozwiązanie (poza zgadywaniem) niż:
x ≤ 10, bo warto. pod pierwiastkiem musi być nieujmena
√22 − x − √10 − x = 2 / 2
22 − x − 2√22 − x√10 − x + 10 − x = 4
28 − 2x = 2√22 − x√10 − x / : 2
14 − x = √22 − x√10 − x /2
196 − 28x + x2 = (22 − x)(10 − x)
196 − 28x + x2 = 220 − 32x + x2
4x = 24 / :4
x = 6
z nierównością podobnie
x ≥ 2, bo wartość pod pierwiastkiem musi być nieujemna
√x + 1 − √x − 2 ≤ 1 / 2 możemy ponieważ lewa strona zawsze jest dodatnia
x + 1 − 2√x + 1√x − 2 + x − 2 ≤ 1
−2√x + 1{x − 2} ≤ −2x + 2 / : (−2)
√x + 1{x − 2} ≤ x − 1 /2 obie strony są dodatnie więc można podnieść do kwadratu
(x + 1)(x − 2) ≤ (x − 1)2
x2 − x − 2 ≤ x2 − 2x + 1
x ≤ 3
część wspólna z dziedziną : x∊ <2,3>
7 wrz 21:07
think: kurcze nie zmieniłam znaku nierówności

!
−2
√x + 1√x − 2 ≤ −2x + 2 / : (−2)
√x + 1√x − 2 ≥ x − 1
dalej analogicznie aż do rozwiązania
x ≥ 3
7 wrz 21:14
Maciekka: o dzięki wielkie
7 wrz 22:44